Šimko rozsudek označil za vendetu. „Nechápu to, nerozumím tomu. Proklínám tento senát," prohlásil v přestávce mezi čtením verdiktu.

Boháč

Šimko o sobě prohlašoval, že pochází z význačného šlechtického roku a mimo jiné je vlastníkem zlatého pokladu, zlatého dolu a nemovitostí v lukrativních světových destinacích.

Vystupoval také jako správce majetku neskutečné hodnoty. Tvrdil, že má podnikatelského ducha a zná způsob, jak rychle, snadno a bezpečně zbohatnout.

Podle státního zástupce vylákal peníze ze stovek důvěřivých lidí z celé republiky, kterým sliboval závratné zúročení.

Aby uklidnil investory, na informačních setkáních jim ukazoval mince a drahokamy údajně pocházející z pokladu. Cennosti ale podle soudu nakoupil z peněz, které mu svěřili předchozí důvěřiví lidé.

Svým závazkům ale ve většině případů nedostál. Škoda byla vyčíslena na přibližně dvaadevadesát milionů korun.

Pomsta

„Deset let u člověka, který nebyl nikdy soudně trestán. To je maximální sazba. To je jenom vendeta, nic jiného. Je to zneužití státní moci," reagoval Šimko s tím, že ho do problémů dostala řada subjektů a lidí.

„Těch lidí je mnoho. Začala to Česká národní banka, je tam trestná činnosti vyšetřovatelky, státního zástupce, který měl v rukou důkazy, ale neudělal vůbec nic. Jestli je takové trestní řízení v této zemi vedeno proti každému, tak mohu říct, že je to pouze inkvizice," prohlásil Šimko, který nešetřil ani předsedu senátu.

„Podle mého názoru by měl zrezignovat na výkon své soudcovské funkce," hřímal Šimko, který šel vzápětí ještě dále.

„Řeknu něco, co je neobvyklé, ale možné podle zákona. Tento senát já proklínám. To nemá nic společného s nějakým spravedlivým procesem," doplnil Šimko, který několikrát zopakoval i výhrady k práci policejní vyšetřovatelky.

„Já jsem na vyšetřovatelku vypsal odměnu sedmdesát pět milionů korun za její pravomocné odsouzení," řekl Šimko.

Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

Soud

Hlavní líčení trvalo více než dva roky. Šimko jakoukoliv vinu odmítl. Naopak je prý sám obětí. Za vše údajně může jeho společník, který ho měl připravit o desítky milionů korun. A ty mu pak scházely k tomu, aby splnil své závazky vůči investorům.

Šimko dokonce v době, kdy byl ve vazbě, vyhlásil hladovku kvůli postupu policie, která podle něj případ jeho bývalého společníka nevyšetřovala s dostatečnou důkladností a rychlostí. Hladovku později přerušil.

Případ je výjimečný nejen svým rozsahem ale také maratonem závěrečných řečí. Šimko mluvil čtyři dny. Odmítl argumenty obhajoby a prohlásil, že sliby týkající se investic, splní.

„Dal jsem slovo šlechtice," řekl u soudu před asi patnácti jeho příznivci, investory a akcionáři, kteří jej na konci závěrečné řeči odměnili potleskem. Podle nich je Šimko opravdu schopen svým závazkům dostát.

Čestný člověk

„Tento proces je na hlavu postavený. Tak, jak nám akcionářům brání soud ve výkonu našich akcionářských práv, tak to jsem ještě nezažil," komentoval středeční verdikt investor Vlastimil Hromek, který sice podle svých slov od Šimka dosud žádné peníze nedostal, věří však, že se tak stane.

„Pana Šimka znám delší dobu a vím, že je to čestný člověk. Peníze vyplatí lidem, pokud bude moci. A v tom mu právě brání soudní proces," doplnil Hromek.

Šimkovu snahu dostát svým závazkům potvrdil i další z jeho akcionářů, Stanislav Man. Ten investoval 150 tisíc korun do nákupu akcie a 900 tisíc jako investiční vklad.

„Začíná odškodňovat přes nadaci," řekl Man, který věří, že se mu všechny investice vrátí. „Jsem přesvědčen, že své peníze dostanu," uzavřel Man.

Ne všichni investoři ale takové nadšení sdílejí. Již během zahájení procesu řada z nich uvedla, že je smířena se ztrátou peněz.

Nevěří

„Naletěla jsem mu. Byl velice přesvědčivý. Vůbec nevypadal jako podvodník," řekla již při zahájení procesu Deníku Ivana Hrdinová z Prahy. Muži svěřila přibližně sto tisíc korun. O podobnou částku přišla také Hana Biecková z Ostravy. Stejně jako řada dalších uvěřila tomu, že Šimko umí zhodnotit peníze. „Moc už nevěřím tomu, že bych své peníze dostala zpět. Spolu s dalšími ale máme společného advokáta. Tak uvidíme," řekla žena.

Vzhledem k rozsahu verdiktu, proti kterému se Šimko hodlá odvolat, bude soudce se čtením pokračovat i v pátek.