K 10 a 8 rokům vězení byli v pátek odsouzeni Jaromír Pánek (38 let) a Šimon Kramarčík (48 let) z Karvinska.

Pánek podle obžaloby v srpnu 2012 distribuoval závadný líh, Kramarčík jej pak v září téhož prodával ve svém kamenném obchodě v Českém Těšíně. Po jeho vypití zemřeli tři lidé, další čtyři skončili v nemocnici.

„Do své prodejny navážel neokolkované jednolitrové láhve s etiketou Lašský Tuzemák, Vodka a Charmeur Wein geist, přičemž tento alkohol měl podomácku vyrábět z lihu, u kterého neznal původ, a který obsahoval metanol," řekla státní zástupkyně.

Podle ní Pánek alkohol odebíral od hlavního aktéra celé metanolové aféry ¬Rudolfa Fiana. Ten byl letos v květnu odsouzen zlínským senátem k doživotnímu trestu. Fian v ostravské kauze vypovídal jako svědek. V Ostravě svědčil i další aktér hlavní metanolové větve – Jiří Vacula ze Zlínska. Ten je označován za distributora smrtícího lihu. Za to byl již pravomocně odsouzen k patnácti rokům vězení.

Přežil

Jedním z těch, kteří se otrávili alkoholem distribuovaným Pánkem a Kramarčíkem, byl Jaroslav Pulec (75 let) z Karviné.

„V kamenném obchodě v Českém Těšíně jsem si koupi líh. Dělal jsem z něj rum. Je to levnější. Chodil jsem tam i předtím. Nikdy mi nic nebylo. Až naposledy, kdy zřejmě dali do oběhu špatnou várku," řekl Jaroslav Pulec.

Alkoholem si několikrát ochutil čaj. Poté přišly první potíže. „Začínal jsem mít zhoršené vidění. Viděl jsem sice všechno, ale bez barev – jaksi černobíle. V té době se už mluvilo o prvních otrávených. Dal jsem si to všechno dohromady a vyrazil jsem k lékařce, kterou mám naproti. Ta hned volala sanitku. Odvezli mě do Karviné, kde mě vyšetřil doktor. S sebou jsem si vzal preventivně slivovičku z jižní Moravy. Slyšel jsem, že to může pomáhat jako protijed. Doktor ji nechal otestovat. Když zjistil, že je v pořádku, dal mi okamžitě vypít tři deci na ex, aby se to neutralizovalo. Potom mě poslali na dialýzu, kde jsem byl dva dny. Dostal jsem se z toho," řekl při zahájení procesu Jaroslav Pulec, který však dobře ví, že se problémy mohou kdykoliv vrátit.