Babička a její vnuk žili v bytě v Ostravě-Porubě. K prvnímu vážnějšímu konfliktu došlo v květnu letošního roku. Na místě museli zasahovat policisté včetně specialistů na domácí násilí, kteří agresora na deset dnů vykázali ze společného obydlí.

„Násilník se však nepoučil. V říjnu opět svou babičku napadl. Vší silou ji narazil na skříň. Další útok na sebe nenechal dlouho čekat. Začátkem letošního prosince přidal i výhrůžky: ,Sežeň peníze nebo uvidíš, co s tebou provedu´. Ženu poté srazil rukou k zemi. Důsledkem bylo zranění hlavy a podlitina na hrudníku a rukou,“ uvedl Petr Svoboda z ostravské policie.

Tento týden se porubský byt znovu změnil v bojiště. „Vše vyvrcholilo v časných ranních hodinách, když stará paní svého vnuka budila do práce. Tomu se to patrně nelíbilo a začal ženě nadávat. Používal nadávky toho nejhrubšího zrna a nepublikovatelnými výrazy jí vyhrožoval smrtí,“ řekl Svoboda.

Důchodkyně se ve strachu zamkla ve svém pokoji. Naštvaný muž popadl šuplík z nočního stolku a prohodil jej skleněnými dveřmi. Střepy zasáhly babičku do tváře. Když žena vyšla z pokoje, vnuk ji udeřil pěstí do hlavy. Pak v návalu vzteku rozbil další dvoje dveře. Teprve pak ukončil své běsnění a z bytu odešel.

Vyděšená důchodkyně zavolala policisty. Ti již sice násilníka nezastihli, kvůli obavám z dalších útoků však raději zůstali na místě. Muž se nakonec kolem osmé hodiny ranní vrátil. Policisté jej před domem zatkli a převezli do cely.

Zraněná žena musela vyhledat ošetření ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě. Vnuk čelí obvinění z ublížení na zdraví, nebezpečného vyhrožování a týrání osoby žijící ve společném obydlí. Hrozí mu až čtyřletý trest odnětí svobody. Je podán návrh na uvalení vazby.