I když se v poslední době stále častěji mluví o lhostejnosti lidí, kteří si nevšímají toho, co se děje v jejich okolí, přece jen to s naší společností není až tak špatné.

Alespoň v Ostravě ne, což dokazují hned dva případy z posledních dnů, které zaznamenali ostravští policisté.

Díky všímavosti a odvaze svědků se například podařilo zadržet bezcharakterního lupiče a zloděje.

V rukou policie skončil devatenáctiletý mladík, který za bílého dne na tramvajové zastávce v Nádražní ulici v Ostravě-Přívoze přepadl třiaosmdesátiletou stařenku.

Žena pohybující se o holích neměla proti násilníkovi žádnou šanci. Po útoku skončila na zemi.

Lupič vzal ležící seniorce řetízek. Vzápětí naskočil do tramvaje a odjel. Zločin se odehrál před zraky několika lidí, kteří se rozhodli zasáhnout. Jeden pomohl ženě vstát, další volali policii nebo se vydali za tramvají. Nakonec se jim podařilo lupiče zadržet.

Důchodkyně přepadení neohlásila. „Překvapenou seniorku kontaktovali až policisté, kteří k místu činu vyrazili díky oznámení svědka," uvedla mluvčí krajské policie Gabriela Holčáková.

Mladík zpočátku tvrdil, že oběti nic nevzal, později však vydal její řetízek a k činu se přiznal. „Uvedl, že oběť si vytipoval vzhledem k jejímu věku i pomalé chůzi. Chtěl využít situace, kdy přijížděla tramvaj a mohl tak místo rychle opustit," dodala Holčáková. Za loupež mu hrozí až deset let vězení.

Notnou dávku odvahy prokázali také dva muži, kteří chytili prchajícího zloděje. Devětatřicetiletý muž po překonání dveří vnikl do ostravského baru. Z provozovny vzal desítky tisíc korun. Byl však vyrušen zaměstnankyní, před kterou se dal na útěk.

„Žena muže nedostihla, na její křik však zareagovali na ulici dva muži, kteří následně podezřelého dostihli," uvedla Holčáková.

Zloděj skončil v rukou přivolaných policistů, kterým vydal ukořistěné peníze. Vzhledem k jeho trestní minulosti byl podán návrh na uvalení vazby, který Okresní soud v Ostravě akceptoval. Zloději hrozí až pět let vězení.