Tento týden se o tom přesvědčili dva muži (24, 28 let), kteří v nočních hodinách vykradli vozidlo zaparkované v Moravské Ostravě. Do automobilu – dodávky – vnikli po vypáčení zadních dveří. I s lupem se poté vydali pryč.

K jejich smůle však krátce poté procházeli kolem automobilu městští policisté, kteří si všimli otevřených dveří. Na zemi leželo textilní zboží, další rozházené věci se nacházely uvnitř nákladového prostoru. „V té době sněžilo a zem byla pokryta vrstvou právě napadaného sněhu. Od vozidla vedly čerstvé stopy dvou osob, a to až na vedlejší ulici, kde strážníci spatřili dva muže,“ uvedla mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová s tím, že oba nesli několik igelitových tašek a batoh. Jak se později ukázalo, zavazadla byla napěchované oblečením z dodávky. Když spatřili strážníky, dali se na útěk. Hlídka je však po krátké honičce zadržela a předala přivolaným policistům. Zlodějům hrozí obvinění z krádeže.

„Podobné případy, kdy nám pomohou stopy ve sněhu, jsou spíše výjimečné,“ řekla Zychová.

Přesto se ochránci zákona s několika neopatrnými zimními zloději setkali. Například letos v únoru takto zadrželi jiné vykrádače aut. Ti po rozbití oken a vypáčení zámků vnikli do vozidla v Ostravě-Přívoze. Vzali z auta krabice s oblečením a peněženku s platebními kartami. Celkem způsobili škodu za padesát tisíc korun. Policisté, které přivolal čtyřicetiletý zaměstnanec firmy, našli na místě činu stopy ve sněhu. Ty je přivedly až k domu v nedaleké ulici, kde bydlel čtyřiatřicetiletý muž. Ten ochráncům zákona řekl, že ho v brzkých ranních hodinách navštívil bratr s kamarádem. Prý si u něj nechali nějaké krabice, pro které si měli později přijít. Policisté si na výtečníky počkali a ve chvíli, kdy si kořist chtěli vyzvednout, je zatkli.

Jindy sníh usvědčil zloděje kovů. Ten mezi stanicemi Ostrava-střed a Ostrava-Kunčice uřezal desítky metrů kabelů od signalizačního zařízení. Poruchu na trati oznámila výpravčí. Policisté objevili stopy ve sněhu, které je přivedly až pachateli. Ten zrovna opaloval kabely.