Tragédie se odehrála 10. ledna v podvečerních hodinách na vyznačené přechodu u vozovny trolejbusů v Sokolské třídě v Moravské Ostravě.

Smolka jedoucí ve vypůjčeném vozidle značky Mitsubishi dvojici přehlédl.

Před soudem prohlásil, že je mu všeho velmi líto. „Všeho moc lituji. S odstupem času si plně uvědomuji, co se stalo. Jsem si vědom, co jsem způsobil. Je to má vina. Byl jsem nesoustředěný. Stalo se to a bohužel zpátky už to nevrátím. Je mi to moc líto. Neumím si to vysvětlit," prohlásil Smolka.

Krátce po neštěstí uvedl, že mu v autě zazvonil telefonu. Později upřesnil, že se jednalo o zvuk z radia. 

Přechod v Sokolské třídě v Moravské Ostravě, na kterém došlo k tragické nehodě, při které přišli o život dva chodci.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Podle mobilního operátora mu v danou chvíli skutečně nikdo nevolal. „Telefon pravděpodobně zazvonil v radiu. Já se instinktivně podíval na svůj telefon, který jsem měl v palubní desce nad rádiem," řekl Smolka.

Dopravní znalec vypočítal, že Smolka jel v době střetu rychlostí přesahující šedesát kilometrů v hodině. V úseku je povolená padesátka.

Chodci – muž (82 let) a žena (67 let) – na místě vážným zraněním podlehli. Smolka po srážce ihned volal tísňovou linku 112. Přestože záchranáři během okamžiku dorazili na místo, seniorům již nebylo pomoci.

Soud nakonec při rozhodování o vině zvolil mírnější kvalifikaci, než požadovala obžaloba. Smolka se tak dostal z původní sazby v rozmezí od tří do deseti let do sazby od jednoho do šesti let. Senát na druhé straně nevyhověl ani návrhu obhajoby, podle které by s ohledem na okolnosti případu stačilo uložení podmíněného trestu.

Soud konstatoval, že Smolka měl sice v minulosti několik pokut za nedodržení rychlosti, nejednalo se však o žádné výrazné překročení. Smolkovi pomohla projevená lítost i to, že dosud neměl vážnější problémy se zákonem. Uložení podmíněného trestu však podle senátu nebylo možné. „Způsobil závažný následek v podobě úmrtí dvou osob," vysvětlil soudce.

Smolka by si měl dvouletý trest odpykat ve věznici s dozorem. Soud mu také uložil pětiletý zákaz řízení vozidel.

Verdikt není pravomocný. Smolka i žalobce si ponechali lhůtu k vyjádření. Pokud se někdo odvolá, připadne poslední slovo Krajskému soudu v Ostravě.

Související články: Tragédii na přechodu na Sokolské odstartovalo zvonění v radiu

Ostravští policisté obvinili řidiče, který na přechodu v centru zabil dva chodce

Auto srazilo na přechodu dva chodce, oba zemřeli