Svou manželku měl navíc týrat. Prý se tak dělo od roku 2012 do roku 2016 zejména na Frýdecko-Místecku, kde rodina po většinu doby bydlela. Ženě údajně zakazoval vycházet ven bez jeho doprovodu, ovládal rodinný rozpočet a spravoval účet, ke kterému neměla přístup.

Muž jakoukoliv vinu odmítl. Jeho výpověď působila místy velmi zmateně, zejména když zabíhal do detailů, které s případem neměly nic společného. Například na jednoduchý dotaz, kde před zadržením pracoval, muž dlouhou dobu listoval v poznámkách zapsaných na desítkách listů. „U soudu záleží na každém slovíčku, chci být přesný," reagoval na dotaz soudkyně, co dělá. Poté vytáhl jeden z dokumentů a dlouhé minuty popisoval všechna svá zaměstnání včetně toho, jaké křivdy a nepravosti se mu v nich děly.

Když došlo na samotnou obžalobu, prohlásil, že nic neudělal. „Jsem stíhán pro nesmysly, které se nezakládají na pravdě. Je to úplně scestné," prohlásil obžalovaný, který zdůraznil, že za vším stojí tchýně a další lidé. „Paní tchýně má známosti. Na úřadě i u lékařů," prohlásil muž.

Státní zástupkyně je ale jiného názoru. Podle ní obžalovaný rodinu terorizoval. „Zcela ovládl a kontroloval jejich život. Dlouhodobě zle nakládal se svou manželkou a se svými třemi nezletilými dětmi. Téměř neustále je udržoval ve značném psychickém napětí a stresu. Vyvolával atmosféru strachu a nejistoty. Záměrně rušil spánek dětí hlasitým křikem. Ve vzteku ničil zařízení bytu," popsala některé situace žalobkyně s tím, že cílem obžalovaného bylo mimo jiné dosáhnout manželčiny sociální izolace a plné psychické i ekonomické závislosti. Kromě toho u dětí údajně svévolně měnil dávkování léčiv na epilepsii, předčasně ukončil jejich hospitalizaci nebo odmítl doporučené a objednané vyšetření. To vše mohlo mít pro děti závažné důsledky.

K soudu se dostavila také sociální pracovnice, podle které jsou děti nyní u matky. Ta vinu svého manžela zpochybňuje.

Muži hrozí pět až dvanáct let. Hlavní líčení je plánováno do pátku.