Poté, jakoby se nic nestalo, nastoupila na směnu u pásové linky. Venku bylo tehdy kolem nuly. Dítě během desítek minut zemřelo na podchlazení. Takový je ve stručnosti příběh třiatřicetileté Kateřiny Vaštíkové z Ostravy, která ve středu stanula před senátem Krajského soudu v Ostravě.

Je obžalovaná z vraždy novorozeněte, za kterou jí hrozí patnáct až dvacet let žaláře, v úvahu přichází i výjimečný trest. Podle státního zástupce Víta Legerského vraždu plánovala „Odmítla se ztotožnit s rolí matky," prohlásil Legerský. Vaštíková již v minulosti porodila dvě děti. Obě dala do ústavu.

V autobuse

K činu došlo v pondělí 3. března letošního roku. Vaštíková jela z Ostravy do svého zaměstnání v průmyslové zóně v Třinci. V autobuse plném lidí začala rodit. Seděla na místě za řidičem. „Začala jsem mít křeče a bolesti. Myslela jsem si, že se mi chce na velkou. Pak jsem si začala uvědomovat, že rodím. Cítila jsem, jak šlo dítě ven. To bylo asi tři minuty před konečnou zastávkou. Miminko jsem měla mezi nohama v kalhotách. Nikdo v autobuse si ničeho nevšiml. Vystoupila jsem. Nevěděla jsem, co mám dělat. Položila jsem ho nahé na trávník a utrhla jsem pupeční šňůru. Nevím, jestli dítě plakalo nebo dýchalo. Jestli bylo živé, jsem nezjišťovala. Pak jsem šla do práce," prohlásila Vaštíková. Přestože měla velké zdravotní problémy, směnu dokončila a v úterý znovu nastoupila do zaměstnání. Po čtyřech dnech od porodu ji zadržela policie.

Otec dítěte Robert Čonka své někdejší družce vyčítá, že mu o těhotenství nic neřekla. Podle svých slov byl připraven se o dítě postarat.Otec

„Zabila mi děcko," prohlásil u soudu otec mrtvého dítěte Robert Čonka, který na dotaz předsedkyně senátu, zda bude žádat nějaké odškodné, odpověděl: „Nejsem schopen to teď vyčíslit, tak třeba žádám deset milionů korun."

Že je Vaštíková těhotná, Čonka nevěděl. Žili jsme spolu asi dva roky. Nebyla špatná, měla sice své mouchy, ale jinak v pohodě. Pak jsem šel do vězení. To už jsme se rozešli. Když mě pustili, chtěla se ke mně po nějaké době vrátit. Je to odmítl, ale vyspali jsme se spolu. Tak otěhotněla, což jsem netušil. Potom jsme se už neviděli. Kdyby mi něco řekla, pomohl bych jí, o dítě bych se postaral. Ona ho místo toho zabila. Je mi to moc líto, přišel jsem o syna," prohlásil před soudní síní Čonka.

Nic neřešila

Vaštíková podle svých slov věděla, že je těhotná. „Podezření jsem začala mít vloni v říjnu. Chtěla jsem jít za doktorem, ale pak jsem si to rozmyslela. Říkala jsem si, že je to možná jen planý poplach. Hodila jsem to za hlavu. Později jsem pociťovala hýbání a kopání. To už jsem věděla, že jsem těhotná. Ale nikomu jsem to neřekla. Měla jsme strach, že nezvládnu výchovu a to všechno kolem. Chtěla jsem to řešit, ale nevěděla jsem jak," uvedla Vaštíková.

Hlavní líčení ve čtvrtek pokračuje výslechem znalců. Zda padne rozsudek, není zatím jasné.