V jejich rukou skončili dva muži (35, 48 let), kteří od května do poloviny října letošního roku okrádali nic netušícího majitele šperků z Ostravy. Jeden ze zlodějů mu dělal správce bytu – uklízel a zajišťoval chod domácnosti. 

Kriminalista Kamil Vašťák informoval o zadržení zlodějů a zajištění části ukradených šperků.

Z banky domů

Správce bytu o sbírce věděl a postupně ji začal rozkrádat. Nejprve si počínal obezřetně – bral jeden až dva kusy.

„Majitel si toho při rozsáhlosti sbírky nevšiml," vysvětlil Vašťák. Po několika týdnech si zloděj přibral komplice, kterému dal klíče od bytu. Časem oba vzali přes 100 šperků. Vaz jim zlomila chamtivost a také to, že přestali být opatrní. Vzali totiž najednou větší množství, což tentokrát neuniklo pozornosti majitele. Ten okamžitě kontaktoval policii. Vzhledem k důkladné dokumentaci věděl přesně, co se ztratilo, i jaká je hodnota věcí. „Šperky měl znalecky oceněné," řekl Vašťák.

Sběratel měl cennosti původně uschovány v bance. V květnu si je vyzvedl a odnesl domů. „Jako správný sběratel se chtěl svou sbírkou pokochat doma," uvedl kriminalista Kamil Vašťák. Celkem se jednalo o bezmála dvě stě prstenů, hodinek, a dalších věcí pocházejících mimo jiné z dědictví.

Dobré tušení

Kriminalisty nejvíce zaujalo fakt, že nedošlo k násilnému vniknutí do bytu. Když se dozvěděli, že majitel měl správce, okamžitě pojali podezření, že právě on by mohl být pachatel. Nezmátlo je ani to, že s nimi velmi ochotně spolupracovat a detailně jim popsal, kdo všechno v minulých měsících muže navštívil.

Kriminalisté „rozhodili sítě" v ostravském podsvětí. Zajímali se o to, zda někdo v poslední době neprodával větší množství šperků. A získali informace, které je přivedly až k proradnému správci a jeho komplici. Za dva dny od nahlášení krádeže vtrhli do jejich bytů a zatkli je. Při bleskové akci se pachatelé nezmohli na žádný odpor.

Policisté při domovních prohlídkách část šperků zajistili. Našli také zástavní smlouvy. V pěti zastavárnách následně zabavili další cennosti. Provozovatelům zastaváren nyní nezbývá nic jiného, než škodu v rámci občansko-právního řízení vymáhat po zlodějích. Peníze za prsteny muži utratili při různých radovánkách. Majiteli se vrátilo jedenačtyřicet ze 107 šperků. Kde je zbytek, není známo.

Jeden ze zadržených pachatelů má za sebou bohatou trestní minulost v podobě osmi odsouzení. Vzhledem k tomu, že se vyhýbal nástupu do vězení, kdy měl pykat za poslední delikt, putoval přímo za mříže.

Nyní mu, stejně jako jeho komplici, hrozí za krádež šperků až osm let vězení.