Dělo se tak od června 2009 do září loňského roku v rodinném domě v Ostravě-Radvanicích, kde společně žili.

Žalobkyně tvrdí, že Rožaš svou matku několikrát zfackoval, také ji škrtil a způsobil jí různá zranění. Údajně jí také ukradl zlaté prsteny a další věci za šestnáct tisíc korun. „Dělal jí také naschvály, sundal anténu ze střechy a vypínal elektřinu," řekla žalobkyně, podle které situace v srpnu loňského roku dospěla tak daleko, že důchodkyně ve strachu z dalšího napadení vyskočila z okna svého pokoje a utekla.

Rožaš se prý také domáhal vyplacení údajného dědického dluhu ve výši padesát tisíc korun. Matce kvůli tomu nadával a vyhrožoval jí. „Řekl jí, že pokud mu nedá peníze, tak dům zničí a nechá jej vybuchnout," uvedla státní zástupkyně s tím, že útoky vůči matce se stále stupňovaly. Zpočátku k nim docházelo jednou za měsíc, v závěru až dvakrát týdně.

Rožaš před soudem jakoukoliv vinu odmítl. Přiznal jen, že se s matkou občas hádal. Důvodem prý byly snahy jeho sestry a bývalé manželky, které se s ní za jeho zády domlouvaly na prodeji domu.

Prý se jen bránil

Rožaš také prohlásil, že by matce nikdy neublížil. „Já jsem na ni nikdy v životě nesáhl. Naopak jsem se musel bránit," řekl soudu Rožaš, který svou matku označil za člověka, který chce mít neustálou převahu. „Je generál. Ona potřebuje někomu velet. Například mi přebírala poštu. Dělala to celé tři roky, kdy četla mé dopisy. Nějaké listovní tajemství jí nic neříkalo," dodal Rožaš. O matce pak hovořil jako o nenapravitelném alkoholikovi. „Má hodně let, ale vydrží moc. Pije všechno. Třeba týden vkuse. Když je opilá, chová se jako divá zvěř. Bouchá do všeho a křičí, že jsme jí zničili život," doplnil syn.

Matka utrpěla různá zranění, znalci u ní konstatovali i posttraumatický syndrom.

Vyšší trest?

Rožaš je obžalovaný z trestných činů týrání osoby žijící ve společném obydlí a krádeže, za které mu hrozí dva až osm let vězení.

Případem se původně začal zabývat Okresní soud v Ostravě. Ten ale dospěl k závěru, že by Rožašovo jednání mohlo být kvalifikováno přísněji, což by znamenalo i vyšší trest. Za této situaci by jednání muselo proběhnout u krajského soudu, který řeší závažné kauzy. Okresní soud proto požádal o stanovisko Vrchní soud v Olomouci. A ten potvrdil možnost přísnější kvalifikace.

Spis proto putoval ke Krajskému soudu v Ostravě. Jak při pondělním zahájení líčení uvedl soudce, v úvahu přichází trestný čin vydírání, a to mimo jiné s ohledem na to, že Rožaš vyhrožoval vyhozením domu do vzduchu. Obžalovaný ale něco takového popřel. „Je pravda, že jsem jednou řekl, že ten dům vyletí do vzduchu. Ale to jen proto, že matka často nechávala puštěný plyn," vysvětlil Rožaš, kterému by za vydírání hrozilo pět až dvanáct let vězení. Hlavní líčení je plánováno do pátku.