Otřesný sexuální zločin, jehož oběťmi se postupně staly tři děti, z nichž jedno málem zemřelo, začal v pondělí řešit Krajský soud v Ostravě.
Obžalovaným jen René Nagy (44 let), který od července do září loňského roku na Třinecku vylákal na odlehlé místo dva chlapce a dívku ve věku od šesti do deseti let. Vysvlékl je a osahával.

Zatímco chlapci se mu dokázali vymanit a utéct, dívka, kterou potkal při vycházce školní družiny, takové štěstí neměla. Nagy ji odvedl, vysvlékl a málem uškrtil. Nahou ji našli v lesoparku svědci. Nagy je obžalován ze znásilnění a pokusu o vraždu.

K nejzávažnějšímu činu došlo v září loňského roku. Toho dne Nagy vypil kolem patnácti piv. Začal hned ráno po odchodu z azylového domu, kde bydlel. „Cítil jsem se opilý. Chodit jsem mohl, ale bylo to znát. Šel jsem zpátky do azylového domu. Tam mi dali fouknout. Měl jsem něco přes čtyři promile. Nepustili mě dovnitř,“ vzpomínal Nagy, který se vydal do města a znovu popíjel pivo.

LESOPARK

„Nakonec jsem šel do lesoparku. Tam jsem potkal tu dívku. Říkala, že hledá lvíčka. Myslel jsem, že mluví o hračce-plyšákovi,“ řekl Nagy, který jí nabídl pomoc.

„Odešli jsme spolu. Něco mluvila, ale já jsem jí nevěnoval pozornost,“ dodal Nagy. Když si byl jistý, že poblíž nikdo není, začal ji svlékat. „Říkal jsem jí, že jí nic neudělám. Svlékl jsem ji. Začala ale křičet a brečet. Vzala klacek do ruky a bodala mě do oka,“ vypověděl Nagy, který odmítl verzi obžaloby o dalším zneužití.

„Všechno je pravda, ale tohle ne,“ tvrdil Nagy, který chtěl podle svých slov křičící oběť umlčet. „Vzal jsem mikinu a omotal ji dívce kolem krku. Pak jsem ji začal škrtit. Trvalo to chvíli. Pak jsem zjistil, že má zavřené oči,“ vzpomínal Nagy, který si v prvním okamžiku myslel, že dívce ublížil. Pak ale zjistil, že dýchá. „Zvedal se jí hrudník. Byla v bezvědomí. Odešel jsem. Myslel jsem, že ji někdo najde,“ dodal Nagy. Podle znalců byla dívka také rdoušena rukama, což ale Nagy odmítl. „Škrtil jsem ji mikinou, ale nerdousil,“ uvedl.

Podle státní zástupkyně Jarmily Alizeyové bylo Nagyovým cílem dívku zabít. „Přestal až ve chvíli, kdy nejevila známky života,“ uvedla státní zástupkyně s tím, že Nagy svou oběť považoval za mrtvou. „K smrti poškozené nedošlo jen shodou šťastných okolností,“ doplnila Alizeyová.

CHLAPCI

Co se týká chlapců, prvního Nagy na odlehlé místo vylákal pod záminkou, že mu ukáže meč. „Zeptal jsem se ho, jestli nechce vidět svítící meče. Šel se mnou do lesoparku,“ řekl Nagy.

O několik dnů později si vybral dva chlapce. „Ptal jsem se, jestli nechtějí vidět potkany,“ prohlásil Nagy. Oba šli s ním, jeden z nich ale tempu nestačil. Nagy tak zůstal pouze s jeho kamarádem. Stejně jako v prvním případě jej svlékl a osahával. Chlapec po chvíli utekl.

Oběti utrpěly posttraumatickou stresovou poruchu.

LÉČBA

Jak zaznělo u soudu, Nagy byl již za obdobný sexuální delikt trestán a podrobil se ochranné léčbě. Po jejím skončení si podle svých slov myslel, že má již situaci pod kontrolou.

Hlavní líčení v úterý pokračuje výslechem svědků a znalců. Nagymu hrozí až patnáct až dvacet let žaláře, teoreticky přichází v úvahu i uložení výjimečného trestu.