To vše je k vidění na mezinárodním veletrhu drážní techniky Czech Raildays v Ostravě, který potrvá až do čtvrtka 21. června.

Letos mohou návštěvníci spatřit jak vozy pro regionální dopravu, tak pro dálkovou. Novinkou je nízkopodlažní elektrická jednotka z rodiny vlaků RegioPanter pro regionální tratě. Dálkovou dopravu reprezentuje modernizovaný restaurační vůz WRmee od slovenské společnosti ŽOS Vrútky. Posledních osm souprav jednotek CityElefant objednaných ČD a dodávaných v letošním roce je určeno pro Středočeský kraj pro linku Praha – Stránčice a pro Moravskoslezský kraj pro trať spojující Ostravu, Český Těšín, Třinec a Mosty u Jablunkova.

„Úplně poprvé si může veřejnost prohlédnout na Czech Raildays zcela novou nízkopodlažní elektrickou jednotku z rodiny vlaků RegioPanter. Vlastně jde o světovou premiéru těchto vlaků na některém z dopravních veletrhů. Během let 2012 až 2014 dodá výrobce Škoda Vagonka ČD celkem devatenáct těchto souprav pro regionální dopravu, z toho 15 třívozových a 4 dvouvozové do pěti krajů České republiky. První soupravy vyjedou v krajích letos na podzim. Celková hodnota kontraktu je 2,5 miliardy korun," upřesnil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Modernizovaný restaurační vůz WRmee

Kompletní modernizaci jedenadvaceti restauračních vozů ve finančním objemu 728,4 milionu korun provádí společnost ŽOS Vrútky na Slovensku. Vozy mají nový centrální zdroj energie, který umožňuje dosazení výkonné klimatizace, zásuvek 230 V pro napájení elektrických přístrojů nebo PC cestujících v jídelní části a nového kuchyňského vybavení. Povolená rychlost vozů se zvýší ze současných 140 kilometrů za hodinu na 160 kilometrů. Tato změna umožní zvýšit rychlost vlaků, ve kterých jsou tyto restaurační vozy zařazeny, na české maximum.

Veletrh je veřejnosti otevřen ve středu od 9 do 18 hodin a ve čtvrtek od 9 do 16 hodin.