„Vadí mi mrhání veřejnými penězi. Chci, aby se na radnicích nekradlo!" S těmito slovy se obrátil na redakci Deníku čtenář Lubomír Popelka z Moravské Ostravy. Ze židle ho zvedlo, když se dozvěděl, jak centrální obvod hospodařil při údržbě svého majetku, v tomto případě obecních bytových domů.

„Při vyúčtování služeb na náš dům v ulici Foersterova byla účtována částka na opravu světla na schodišti ve výši 1392 korun, která pak byla nájemníkům rozúčtována. Šlo přitom o výměnu jedné žárovky! Myslím, že došlo k výraznému předražení nejen této zakázky a úředníci tomu beztrestně přihlíželi," upozornil rozzlobený Popelka.

Výměna žárovky se podle něj sice dělala už v roce 2010, podobně předražených prací ale podole něj muselo být více. Proto chtěl na případ veřejně upozornit. Z korespondence, kterou vedl v nedávných měsících s centrálním obvodem, vyplývá, že obvod na údržbě domů zadané externím firmám prodělával statisíce korun.

Moravská Ostrava a Přívoz si totiž zadala audit, který prověřil ceny služeb prováděných při správě domovního a bytového fondu desítkou najatých firem. A ten skutečně odhalil neoprávněné fakturace za práci, použitý materiál a také za dopravu.

„V roce 2011 a v roce 2012 byly odborem interního auditu a finanční kontroly provedeny celkem čtyři audity. Týkaly se fakturace dodavatelských služeb za roky 2009, 2010 a za polovinu roku 2011. Z auditů vyplynulo, že u deseti firem byla zjištěna neoprávněná fakturace v celkové částce zhruba 530 tisíc korun," potvrdila Deníku mluvčí centrálního obvodu Jana Pondělíčková.

Městský obvod se už podle ní s většinou firem dohodl na uhrazení neoprávněně fakturovaných nákladů. Pouze se dvěma firmami ještě není tato situace dořešena. „Od poloviny roku 2011 máme uzavřené nové smlouvy. Provádíme důslednou kontrolu faktur a k neoprávněné fakturaci ze stran firem už nedochází," uvedla dále mluvčí Pondělíčková.

Další úsporné opatření prý navíc zavedla Moravská Ostrava a Přívoz od pátku 1. února. „Drobné práce na domovním a bytovém fondu nyní začal provádět přímo zaměstnanec našich technických služeb. Tímto krokem chceme dosáhnout úspory vynakládaných prostředků na správu domovního a bytového fondu," dodala Jana Pondělíčková.