VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V teplých letních dnech stoupá riziko otravy jídlem

OSTRAVA - V horkém létě bývá problém s rychle se kazícími potravinami. Nebezpečí hrozí zejména při konzumaci masa, ryb, mléčných výrobků, vajec, ale i baget.

21.7.2007
SDÍLEJ:

Hlavním zdrojem salmonely, bakterie, která je běžnou příčinou otravy jídlem, jsou vejce. Foto: profimedia.cz

Bakterie se v teple množí velice rychle. Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v minulých dnech nebezpečné bakterie listerie u několika desítek kilogramů majonézových salátů. Které další potraviny způsobují největší problémy?

Velmi oblíbené jsou u lidí bagety. Mnohdy vypadají v chladicím boxu čerstvě a lákavě. „Bagety patří mezi potraviny, které je nutné ihned spotřebovat. V třicetistupňových teplotách se může bageta zkazit během několika minut,“ vysvětluje Pavel Mikuláš z laboratoře pro vyšetřování potravin. Přitom především řidiči se často zastavují na benzínkách, odkud si odnášejí bagetu do vozu. Schovají ji do boční přihrádky a pustí se do ní třeba za půl hodiny. „V tomto případě hrozí otrava,“ varuje Mikuláš.

Vysoký obsah vody v rybách podporuje kažení. „V jejich slizu se navíc nacházejí mikroby, jež se v teplém počasí množí velice rychle,“ říká Mikuláš. Ani známá finta – opětovné zmražení ryby – nepomáhá, spíše naopak. „Nejhorší je, když si chce nakupující domů přivézt zmražené rybí filé. To velmi často cestou rozměkne, a poté se v něm namnoží mikroby,“ tvrdí Mikuláš, podle kterého je největší omyl, když se rozměklá ryba opět zamrazí. „Po dalším rozmrazení už nemusí být vůbec k jídlu, ani po tepelné úpravě,“ míní .

Kdo v životě aspoň jednou nezkusil pochoutkový, bramborový nebo rybí salát? V parném létě odborníci tyto potraviny však jíst nedoporučují. Důvod? Bakterie listerie. Jejím přenašečem jsou některá zvířata. Do potravin se dostane při výrobě, najít ji však můžeme výjimečně i na ovoci a zelenině. Přítomnost bakterie ale ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění může ohrozit osoby s oslabeným imunitním systémem, těhotné ženy a starší lidi. Nemoc se projevuje bolestmi svalů, horečkou a často také nechutí k jídlu. Problém u této bakterie je, že inkubační doba nákazy je až 70 dní. Může se tak stát, že lidé, kteří lahůdky snědli, zaznamenají potíže třeba až v září.

Hlavním zdrojem salmonely, bakterie, která je běžnou příčinou otravy jídlem, jsou vejce. K příznakům salmonelózy patří břišní křeče a zvracení. Bakterii se daří ve vaječných krémech, salátech a jiných pokrmech obsahujících syrová nebo nedovařená vejce, zvlášť pokud se neskladují v ledničce. „Salmonelu lze zničit vařením vajec ve skořápce po dobu sedmi minut, bez skořápky pět minut nebo smažením po každé straně nejméně tři minuty,“ radí Mikuláš. „Jídlům ze syrových vajec, jako jsou čerstvě připravené pudinkové krémy a různé majonézy, by se měli konzumenti vyhýbat,“ doplňuje Mikuláš.

I největší horka by naopak měly přežít trvanlivé salámy nebo tavené a tvrdé sýry. „Tyto potraviny jsou na léto nejlepší,“ dodává Mikuláš.

21.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

PIZZA COLOSEUM otevře na jaře příštího roku svou druhou pobočku na Masarykově náměstí v centru Ostravy. Ta první je v OC Forum Nová Karolina.
7

Už je jasno! Z „Centrumky“ na "Masarykáči" bude Pizza Coloseum

Nehoda tramvaje a nákladního automobilu na ulici 28. října ve čtvrtek 17. srpna 2017.
13

OBRAZEM: Před krajským úřadem v Ostravě se srazil náklaďák s tramvají

TIP LIGA začíná prvním kolem: Jak tipuje Deník a fotbalista David Levčík?

Populární soutěž čtenářů Deníku TIP LIGA o tomto víkendu otvírá svou kapitolu jménem Podzim 2017. A redakce si připravila jednu malou novinku.

Přisedněte k Františkovi z Assisi. Sedí na začátku křížové cesty v Ludgeřovicích

/FOTOGALERIE/ Socha světce sedícího na schodech. Takový obrázek se naskytne těm, kteří zavítají do Ludgeřovic. Konkrétně pak na nově zrekonstruovanou farskou cestu. Zmíněným svatým je Fratišek z Assisi, který se tak stal v Ludgeřovicích počátkem křížové cesty.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Výbuch v play-off nezůstal bez odezvy

Házenkářky Poruby nebudou v nadcházející sezoně startovat v evropských pohárech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení