Larvy svalovce obsažené v mase mohou způsobit nemoc trichinelózu, která je pro člověka velmi nebezpečná, dodal. Podle ústředního ředitele SVS Milana Maleny se potvrzuje, že je skutečně nutné všechna ulovená divoká prasata před uvedením na trh i před konzumací v domácnosti lovce nechat vyšetřit na přítomnost svalovce.

V Česku nebyla trichinelóza u lidí zjištěna více než 50 let. "To však neznamená, že pozornost není na místě," zdůraznil Duben. Poslední výskyt byl zaznamenán roku 1954 ve Smrdově na Pelhřimovsku, kdy onemocnělo jedenáct lidí, z nichž tři zemřeli. U volně žijící zvěře se čas od času parazit objeví.

Na počátku září loňského roku ho veterináři zjistili u divočáka uloveného ve východních Čechách. Mluvčí SVS v této souvislosti varoval před rizikem, které může hrozit turistům v zahraničí při konzumaci uzenin a různých pochoutek vyráběných podomácku. Několik případů onemocnění člověka trichinelózou bylo za posledních sedm let hlášeno z Rumunska. Například v roce 2002 onemocněli tři Němci a v roce 2004 sedm Dánů, přičemž všichni požili podomácku vyrobené uzeniny. V roce 2005 se zase nakazilo po požití medvědího masa devět francouzských lovců v Kanadě. "Kuriózní případ trichinelózy zaznamenali v roce 2004 ve Francii po pečeném šakalovi, kterého ochutnal turista v Alžírsku," zmínil Duben.