VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Studenti hotelových škol porovnali své umění v čepování piva

OSTRAVA - Pevnost pěny, stav a formu „pivní čepice“, množství piva, ale také čas, za jaký načepovali sklenici, hodnotili v pátek 19. října porotci na soutěži v čepování piva. Klání se zúčastnilo třiadvacet studentů středních hotelových škol v Moravskoslezském kraji.

20.10.2007
SDÍLEJ:

Gastro festival v OstravěFoto: DENÍK/Adolf Horsinka

„Je to soutěž pro studenty středních škol, tudíž mají k dispozici nealkoholické pivo,“ uvedl o akci, jež se konala v pátek 19. října na výstavišti v rámci Gastro festivalu, mediální zástupce značky Radegast Pavel Sobol. „Čepuje se Radegast Birell, který se vyrábí v sudech, a tudíž je velmi dobře použitelný pro tuto soutěž,“ dodal Pavel Sobol.

U výčepního pultu se střídali chlapci i dívky, kteří se pilně soustředili na pípu a z ní vytékající zlatý mok. „Myslím, že jsem se v gastronomii našla, moc mě to baví,“ uvedla jedna ze soutěžících Barbora Plochová. Studentka třetího ročníku Vyšší odborné školy a hotelové školy v Opavě má s čepováním piva zkušenosti, pracuje podle svých slov v restauraci dlouho.

Práci v restauraci si pochvaluje i další ze soutěžících, Lukáš Peza ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb v Šilheřovicích. „Čepování piva mě velmi baví, pracuji v restauraci, kde máme velké výčepní pulty, máme šest druhů piva a dělám tam už druhý rok. Je to můj koníček,“ usmíval se sympatický student. S tím, co načepoval na soutěži, však příliš pokojený nebyl. „Udělal jsem v tom pár chyb, o kterých vím, nevzal jsem si podtácek a asi to nebylo načepováno přímo podle gastronomických pravidel, ale jinak si myslím, že to docela dobře dopadlo,“ shrnul svůj výkon. V odborné porotě zasedlo pět lidí, mezi nimi i Leopold Duda z Plzeňského Prazdroje. Studenti točili pivo do půllitrových sklenic tak, aby dodrželi správnou míru a zároveň i velmi důležitý časový limit čtyř minut. „Samozřejmě se hodnotí i způsob podávání piva, pozdravení, otočení logem k porotě, utření do ručníku a použití podtácků,“ dodal o kritériích Leopold Duda. K dispozici byla porotcům bodová škála od nuly do šesti bodů. Každý soutěžící měl jedno zkušební pivo. Pak už běžel časový limit, během něhož načepoval další tři sklenice. Z nich si nakonec vybral tu soutěžní, která se mu líbila nejvíce a přednesl ji před porotu.

Práci svých studentů pozorovali i jejich učitelé. „Jsem velice spokojená i překvapená, nejenom výsledky svého syna, ale především celou přípravou gastronomie a všech soutěžících,“ uvedla pedagožka ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb v Šilheřovicích a zároveň matka soutěžícího Lukáše Pezy Iveta Stachurová. Také dodala, že je letošní ročník ve srovnání s předešlými na podstatně vyšší úrovni. Stejného názoru byl i porotce Duda. „Zdá se mi, že studenti v čepování piva dosahují rok od roku lepších výsledků,“ ohodnotil svůj celkový dojem. Celkovým vítězem soutěže, kterou pořádal Plzeňský Prazdroj ve spolupráci s Ostravskými výstavami, se stal student druhého ročníku Střední školy Třinec-Kanada Tomáš Oujeský.

20.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Deník - Naši prvňáci

Tento týden představíme školáky z ostravských ZŠ Ukrajinská a Na Mlýnici

Ilustrační foto

Laser ukázal, že firma šetřila na asfaltu. Silnici zřejmě opraví znovu

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

VOLEBNÍ GULÁŠ: Babiš do Ostravy nepřijel aneb Malé politické faux-pas s úsměvem

Volební dvojka regionální TOP 09 dorazila v pondělí na porubské Alšovo náměstí dříve, než moravskoslezští lídři hnutí ANO, které zde pořádalo setkání s občany.

VOLEBNÍ GULÁŠ: Komunisté z 36 kandidátů vysílají „do boje“ hned 11 žen

Do Ostravy na závěrečný tiskový brífink KSČM nedorazil předseda Ústředního výboru (ÚV) Vojtěch Filip ani jednička krajské kandidátky Leo Luzar. Právě na návrh komunistů se totiž v pondělí konalo mimořádně zasedání poslanců v otázce lithia, respektive umožnění dobývání dobývání této rudy na Cínovci prospektory z Austrálie.

Po tragické nehodě zůstávají Dlouhé stráně mimo provoz

Těžkým technickým ořiškem zůstává vyproštění havarovaného jeřábu z dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení