VYBRAT REGION
Zavřít mapu

I luxusní čokoláda může být netradičním vánočním dárkem

OSTRAVA - V České republice se stále více rozmáhá podej kvalitních čokoládových výrobků. Belgické pralinky, švýcarskou a francouzskou čokoládu nebo italskou zmrzlinu vnímají milovníci sladkostí jako záruku chutě i kvality.

5.12.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Adolf Horsinka

Ostravští milovníci belgické čokolády už tři roky neomylně směrují své kroky do malého obchůdku na Jurečkově ulici v Moravské Ostravě. Podle slov vedoucí prodejny Zdeňky Galáskové jsou lidé, kteří zde nakupují, nároční a ze sedmdesáti osmdesáti procent poučení. „Většinou vědí, co chtějí, zajímá je kvalita i odkud zboží pochází, kolik kakaa čokoláda obsahuje. Chtějí také speciality. Je to tím, že dnes lidé hodně cestují a poznatky z ciziny dokáží uplatnit i doma,“ tvrdí Galásková.

Podle ní už i český zákazník pochopil, že čokoláda není o množství, ale o kvalitě a čokoládu rozlišuje mimo jiné i podle toho, odkud pocházejí kakaové boby. Ty nejkvalitnější se pro zajímavost dovážejí z Jižní Ameriky a z Venezuely.

Bílá, mléčná, hořká

V ostravské prodejně Koruna Pralines, která je jedinou ve městě, najdou zájemci na šedesát druhů belgických pralinek. Vyrábějí se ručně na území České republiky, ale v belgické licenci a z Belgie dovážených surovin. Je totiž levnější vyrábět v Česku, než toto zboží dovážet. „Navíc je to čerstvý výrobek bez konzervačních látek, s náplní, takže určený k okamžité spotřebě,“ vysvětluje Zdeňka Galásková.

Čokoládový bonbon má trvanlivost mezi čtyřmi až devíti týdny a proto velmi záleží na tom, jak a kdy se dostane ke spotřebiteli. Příchutě a náplně jsou nejrůznější – máslové, nugátové, likérové, lanýžové, oříškové, marcipánové, ovocné… „O Češích je známo, že milují čokoládu s oříškovými náplněmi. Skutečně to mohu potvrdit. Kupují se opravdu hodně, lidé chtějí hlavně bonbony s celými oříšky, velké oblibě se těší i lanýžové náplně,“ říká Galásková.

Podle ní je ale ostravský zákazník mnohem vybíravější, než například zákazníci v Praze či Karlových Varech, kde podobné prodejny rovněž fungují. „Zatímco v hlavním městě nebo ve Varech nakupují toto zboží hlavně zahraniční návštěvníci, kteří se obměňují, ostravská klientela je víceméně stejná a vyžaduje stále něco nového. Takže musíme pořád něco vymýšlet, i třeba ve způsobech balení… Občas vyrazíme do Belgie, Francie či Švýcarska okoukat nejnovější trendy. Jak říkám, ostravský zákazník je velmi náročný…,“ dodává Galásková.

Zároveň potvrzuje, není snadné tuto kvalitu udržet. Velkým problémem je podle ní například sehnat zasvěcené a pro čokoládu zapálené prodavače.

Čokoláda jako luxusní dárek

Belgická čokoláda se v zahraničí bere jako něco luxusního, lidé si ji dávají jako dárek. Není to běžný produkt a lidé jsou ochotni do kvalitní čokolády investovat i nemalé peníze. Pokud si půjdete belgickou laskominu koupit, pak byste měli vědět, že za 100 gramů zaplatíte 85 korun. Ovšem nikde není psáno, že si nemůžete koupit jen jeden bonbon. I ten by vám, vzhledem ke kaloriím, měl k namlsání stačit.

Sladké pokušení se stává v poslední době neodmyslitelnou součástí podnikových večírků a nejrůznějších firemních oslav. Hitem jsou například čokoládové fontány, z nichž si zájemci mohou lahodný nápoj natočit sami do kelímku. Vytváří luxusní atmosféru, i když zde více než na obsahu kakaa záleží na vizuálním efektu.

„O těchto trendech víme, protože jsem je již zaznamenali. Stále častěji si u nás podnikatelé nebo firmy objednávají pro své obchodní partnery nebo zaměstnance dárkové balíčky. Občas si zákazník objedná i větší množství bonbonů na nějaký raut či jinou oslavu. Čokoláda se stává i zajímavým a netradičním dárkem pod vánoční stromeček nebo na Mikuláše. Výrobce na to pamatuje – máme čokoládu ve tvaru Mikuláše, stromečku, ryby…,“ dodává Zdeňka Galásková.

5.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Baník myslí na výhru, Kučera nevyloučil změny v sestavě

Ester (Jordana Blažková) vlevo a Oli (Jana Peřinová) mají firmu Nejlepší pohřby na světě.

Pohádkou o pohřbívání zvířátek seznamují děti s koncem života

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Do nejvyšších partií Jeseníků vyráží v těchto týdnech parta s křovinořezy. V chráněných lokalitách sekají borůvčí.

Historické trolejbusy, Family Fest u Bělského lesa... Kam vyrazit o víkendu?

Je tady předposlední prázdninový víkend a my přinášíme tipy, kam za zábavou vyrazit v Ostravě a okolních okresech.

Tragická nehoda uzavřela v pátek dálnici na Novojičínsku

Dva lidské životy si vyžádala nehoda na dálnici nedaleko obce Kujavy na Novojičínsku.

Doufám, že doma ukážeme jinou tvář, přeje si záložník Baníku Marek Hlinka

Zapomenout na Slovácko a připravit se na domácí reparát s Teplicemi. Fotbalisté Baníku Ostrava mají před sebou v HET lize několik výzev omluvit se fanouškům za poslední výpadek, po téměř pěti letech se pokusit na vlastním trávníku porazit severočeského rivala či udržet si i po čtvrtém kole kladné hodnocení v tabulce pravdy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení