VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budoucí kuchaři a barmani předvedli svoje umění

Ostrava - V moderní kuchyňské studio a bar plné vůní a barev se včera proměnil kongresový sál ostravského hotelu Atom. Konal se tu jedenáctý ročník mezinárodní gastronomické soutěže Ahol – Cup 2009.

4.2.2009
SDÍLEJ:

V moderní kuchyňské studio a bar plné vůní a barev se včera proměnil kongresový sál ostravského hotelu Atom. Konal se tu jedenáctý ročník mezinárodní gastronomické soutěže Ahol – Cup 2009.Foto: DENÍK/Miroslav Kucej

Do Atomu se sjeli žáci hotelových a odborných škol z celé Evropy, aby předvedli své kuchařské a barmanské umění. Výkony mladých talentů hodnotila odborná mezinárodní porota, přišli se však podívat i laici.

„Je to pastva pro oči pozorovat mladé při práci. Jsou moc šikovní. Snažím se okoukat jejich nápady, a i když doma nemám potřebné kychyňské náčiní a tolik pomocníků jako oni, zkusím taky něco podobného uvařit. Nenapadlo by mě kombinovat takové suroviny, jako vidím tady. Vypadá to hezky a jistě to bude dobré,“ pochvalovala si dvaašedesátiletá hospodyně, která se do Atomu přišla na soutěž podívat.

Prestižní gastronomická soutěž byla letos zpestřena o dvě nové kategorie – barmanské družstvo a soutěž tříčlenných družstev v gastronomických znalostech a dovednostech, které přibyly k tradičním kategoriím kuchař a barman

Budoucí kuchaři měli za úkol připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s hlavní a odlehčenou přílohou v časovém limitu pětačtyřiceti minut, přičemž hlavní surovinou byla ryba pangasius. „Pravidla jsou velmi přísná, žáci si například nemohou předem nakrájet a vytvarovat ovoce či zeleninu. Komisaři tvrdě dohlížejí na dodržování osobní hygieny a receptury, kterou soutěžící zaslali s přihláškou,“ uvedla ředitelka AHOL Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství Karin Trinčková s tím, že se hodnotily především chuť, vůně, vzhled a pracnost pokrmu. Kuchaři museli dbát také na optimální hmotnost jednotlivých porcí a respektovat zásady racionální výživy.

Barmani měli namíchat klasický koktejl a „fancy drink“, tedy koktejl podle vlastní receptury, která nebyla dosud nikde zveřejněna.

Družstva soutěžila v pěti disciplínách, například v krájení cibule, určování tří druhů masa nebo vnitřností v syrovém stavu. „Další disciplínou byl takzvaný pouring test, při kterém měli studenti za úkol nalít z litrové plné láhve Finlandia vodky co nejpřesněji tři různé míry určené komisařem, samozřejmě bez odměrky,“ upřesnila Trinčková. Studenti museli předvést také své umění konverzovat s hostem v cizím jazyce.

Anna Cyprichová ze střední školy Třinec-Kanada si do soutěže vymyslela recept na přípravu závitků z filé pangasius s listovým špenátem, zázvorovou omáčkou a zeleninovým kuskusem. „Samotný pangasius je jemný, ale bez chuti, takový planý, jalový. Proto je důležité dobře vybrat správné koření,“ tvrdí studentka. Její učitelka odborného výcviku Ludmila Lipusová doplnila, že zázvor je v poslední době velmi oblíbený a zdravý „Nízkotučný jogurt, smetana a šalotka dávají se zázvorem zajímavou nakyslou chuť,“ podotkla učitelka.

Pavlína Kobrová z hotelové školy Hronov si do soutěže připravila koktejl Krvavá lázeň. „Jsem celkem spokojená se svým výkonem, uvidíme, co na to porota,“ hodnotila dívka. Porotce Martin Eichenbaum soutěžící pochválil. „Podala pěkný výkon, pracovala velmi klidně, což se cení. Ale měla drobné chyby, jako špinavé skleničky, nebo zmatené použití inventáře. Udělala také chybu v receptuře, nepoužila dva druhy alkoholu,“ řekl soutěžní komisař.

Recept na závitky z filé pangasius (4 porce):

Suroviny: 500 g filé pangasius, 50 g lístků špenátu, 4 lžíce nízkotučné smetany, 6 lžic bílého jogurtu, 2 lžičky škrobové moučky, 3 cibulky šalotky, lžíce hrubě nastrouhaného zázvoru, 1,5 dl rybího vývaru, sůl, pepř, citron a lístky špenátu na ozdobu, kuskus, červená kapie, pažitka.
Postup: Plátky filé osolíme, opepříme, poklademe omytými lístky špenátu, svineme a sepneme. Vaříme v páře asi 30 minut. Na pánvi wok rozehřejeme olej, přidáme úhlopříčně nakrájenou šalotku, zázvor a společně smažíme asi dvě minuty. Přilijeme rybí vývar a přivedeme k varu. V misce smícháme škrobovou moučku, jogurt a smetanu, přilijeme do vývaru, za stálého míchání pomalu provařujeme, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem. Kuskus vaříme v zeleninovém vývaru, vmícháme nasekanou pažitku a drobně nakrájenou kapii a porcujeme. Závitky s filé rozložíme příčně na talíř, podlijeme omáčkou, doplníme kuskusem a zdobíme lístkem špenátu a kolečkem citronu.

Recept na koktejl Krvavá lázeň:

Smíchat 2 cl brusinkového Moninu, 4 cl Finlandia vodky, 6 cl džusu z červeného pomeranče (Rauch), dolít minerálkou Martini.

Autor: Miroslava Chlebounová

4.2.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jánské Koupele (německy Bad Johannisbrunn), dříve také Melčské lázně, jsou bývalé lázně ležící severozápadně od Vítkova v okrese Opava, v rozsáhlých lesích při řece Moravici.
100

Povstanou Jánské Koupele z popela?

Při nehodě ve Staré Vsi nad Ondřejnicí skončilo vozidlo ve stromě.
6

Dvě vážné nehody na Ostravsku si vyžádaly celkem šest zraněných

Představujeme prvňáčky ze ZŠ Březinova a Petřkovice

Ostrava - Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol v Ostravě, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu na straně 4 a na webu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Ostravská kauza Streemsun pokračuje. Za korunový krém se nevědomky upsali ďáblu

  Neuvěřitelných 1300 lidí figuruje v případu ostravské společnosti Streemsun, kterým se měl ve středu zabývat Krajský soud v Ostravě. Obžalovaný nedorazil. Soudkyně pohrozila zatykačem.

U Hrabyně se sesunula část obkladové zdi

Sesunutá gabionová zeď. Tu mohou vidět od pondělního dopoledne řidiči při jízdě po nové silnici I/11 u Hrabyně. Potvrdil to i tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Meandrování v Divadle Odvaz

Improvizační tým Meandry z Brna se představí vůbec poprvé v Ostravě na prknech divadla Odvaz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení