VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žáci v Ostravě soutěžili o čokoládovou vařečku

Ostrava - Yettiho stopy, Staročeské překvapení Marie Terezie nebo Babiččina kuřecí pohoda – i na takové pokrmy lákali porotu účastníci soutěže O čokoládovou vařečku.

11.2.2009
SDÍLEJ:

Žáci se předháněli v kulinářském umění. Foto: DENÍK/Pavel Sonnek

Kdo dokáže nejchutněji připravit pokrm z čerstvých kuřecích prsíček? O tom se v úterý 10. února ve Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce rozhodovalo mezi čtyřiceti žáky osmých a devátých tříd ze čtrnácti ostravských základních škol. Všichni soutěžící měli k dispozici nejen maso, ale i surovinový koš a k ruce jednoho asistenta – žáka třetího ročníku pořádající školy učebního oboru kuchař/kuchařka. A mohli předvést svoje kulinářské umění.

„O tuto akci, kterou pořádá naše škola jako jediná v kraji, je stále větší zájem, někteří žáci soutěžili už potřetí, přibývají stále mladší děti. Hlásí se i ti, kteří nemají v plánu se touto profesí živit, ale vaření je baví. Porota se při svém hodnocení zaměřila na dodržování technologického postupu, hygieny při práci, časového limitu a hlavně na chuť a estetiku připravovaného pokrmu,“ uvedla mluvčí Střední školy společného stravování Hana Schwarzová.

Má radost z toho, že práce mladých soutěžících má rok od roku vyšší úroveň. „Stále častěji využívají nových trendů moderní gastronomie, prolínají českou kuchyni se zahraniční. Děti se zajímají o cizí země, cestují s rodiči, odnášejí si vědomosti a znalosti z hodin cizího jazyka, biologie a zeměpisu, což dosvědčují některé zvolené názvy pokrmů i samotné recepty,“ podotkla Schwarzová s tím, že na výkonech dětí je vidět velký posun dopředu. „Čerstvou zeleninu a zdravou výživu považují za běžnou součást jídelníčku. Nebojí se používat také rozmanité přílohy, italské těstoviny, tortilly, kuskus a další, už to nejsou jen dříve tolik oblíbené hranolky,“ upozornila mluvčí.

První cenu – dort v podobě čokoládové vařečky – si z jedenáctého ročníku soutěže odnesla Veronika Krausová ze Základní školy Klegova za kuřecí nudličky v těstovinách. Druhé místo má Michaela Bangová ze Základní školy Šalounova. „Dívka porotu překvapila zajímavým názvem pokrmu – připravila Staročeské překvapení Marie Terezie. Jako přílohu si zvolila tradiční české kroupy. To byste nevěřili, jak vynikající mohou být s česnekem a se slaninou,“ pochválila soutěžící Schwarzová. Třetí pozici si vybojovala Ludmila Malová ze Základní školy Srbská 2 s pokrmem nazvaným Chicken vreats.

Autor: Miroslava Chlebounová

11.2.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
26

Generální ředitel Vítkovic Libor Witassek: Dělníky potřebujeme

Klimkovický tunel. Ilustrační foto.
14

Klimkovický tunel uzavřeli až večer

Festival Hrady přilákal do Hradce tisíce návštěvníků

/VELKÁ FOTOGALERIE/ Na dvou pódiích se vystřídala dvacítka kapel a interpretů

Vítkovice okusily ve Švýcarsku první porážku, za třetinu pětkrát inkasovaly

Dva zápasy mají za sebou hokejisté Vítkovic na turné po Švýcarsku. A pokaždé to byla přestřelka.

Agresivních pacientů stále přibývá, někteří vyhrožují, další dokonce útočí

Útoků, a to nejen slovních, ale stále častěji i těch fyzických, v ostravských nemocnicích přibývá.

Baník předvedl parádní obrat, nakonec ale o výhru přišel

/FOTOGALERIE/ Série bez výhry nad Teplicemi se prodlužuje. Fotbalisté Baníku ani poosmé nedokázali soupeře ze severu Čech porazit, byť chvíli před koncem vedli 3:2. Po posledním rohu ale neuhlídali Martina Filla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení