VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kvalitní kysané zelí? Výtečná a velmi zdravá pochoutka

Ostrava - O pozitivních zdravotních účincích kysaného zelí nikdo nepochybuje, pro naše předky bylo cenným a mnohdy takřka jediným zdrojem vitamínů, minerálů a dalších cenných látek po celou dlouhou zimu.

1.3.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto ze soutěže kysaného zelíFoto: DENÍK

„Vzpomínám si, jak jsme u nás připravovali zelí ve velkém dubovém sudu. Byla to často i taková příležitost k rodinné sešlosti. S dojetím vzpomínám na to, jak se o právo šlapat bil náš tehdy již sedmdesátiletý děda. Vydesinfikovali jsme mu důkladně nohy octovým roztokem, a děda v sudu úplně pookřál a omládl snad o deset let, zatímco my ženy jsme „ostrouhaly“, a tedy jsme zelí strouhaly,“ vzpomíná Jana Pokorná z Ostravy. Sud se zásobárnou zdraví vydržel pak ve sklepě až do počátku léta.

Dnes již kupované

Dnes si lidé už takto tradičně připravují zelí méně, i když na podle domácích receptur připravené kysané zelí nedají někteří dopustit, a raději si třeba i v obchodech či zemědělských farmách objednávají hlávky, jež pak sami zpracovávají. Lidé na vesnici si zelí často pěstují sami a mnohdy zůstávají u tradičního rituálu.Při výběru již hotového kysaného zelí v obchodech, jež si většina lidí přece jen kupuje již zpracované, by zákazníci měli být obezřetní. Cena okolo sedmi korun za půl kilogramu zelí v hypermarketu sice láká, ale údaje na obalu často uvádějí vcelku nejasné údaje o původu produktu, navíc povinně přiznávají chemickou konzervaci zdraví škodlivými „éčky“- konkrétně E 211 a E 224. Zelí z našich zeláren je sice dražší, ovšem je přírodně konzervováno produkty kvašení, hlavně zdravou kyselinou mléčnou.

Domácí výrobci

Kvalitní zelí vyráběné dle tradičních receptur produkuje na severní Moravě několik zavedených družstev – zelárna v Nižních Lhotách patřící ZD Nošovice dokonce získala nyní od Evropské komise evropskou ochrannou známku původu – a to se s plány na vybudování automobilky dokonce uvažovalo, že tradiční značka zanikne. Nezanikla, družstvu zůstala solidní rozloha polí, a navíc pěstují v nedaleké Pazderně. Svou dobrou pověst si drží také například známé Otické zelí, popřípadě Kateřinské a další.

JIŘÍ ŠODEK

1.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

I. liga, 4. kolo, FC Baník - FK Teplice: 3 : 3, na snímku vlevo Aleksandar Šušnjar, vpravo Tomáš Mičola
32

Gólový Tomáš Mičola po remíze Baníku s Teplicemi: Je to celkem kruté

Cyklostezka. Ilustrační foto.

Cyklostezka má spojit Kravaře s Benešovem

Generální ředitel Vítkovic Libor Witassek: Dělníky potřebujeme

/ROZHOVOR/ Strojírenské Vítkovice se od poloviny loňského roku potýkají s nemalými problémy. Jak se s nimi skupina vyrovnává a co pro ni znamená nedávné vyhlášení konkurzu nad společností Vítkovice Power Engineering (VPE) jsme se zeptali generálního ředitele a předsedy představenstva Vítkovic Libora Witasska. Toho Jan Světlík už loni představil jako svého nejbližšího spolupracovníka.

Borůvkové hody lákaly do Jeseníků

Do Malé Morávky se o víkendu i přes nepřízeň počasí hnaly davy lidí za jediným účelem. Pořádně se najíst borůvkových specialit.  

Viktoria Žižkov- MFK Vítkovice 5:0 (2:0)

Čekání na první vítězství, stejně jako na úspěšný venkovní výsledek, pokračuje. Fotbalisté Vítkovic navíc znovu na hřišti soupeře inkasovali pořádný příděl, i když to zpočátku s nimi nevypadalo zle.

Klimkovický tunel uzavřeli až večer

Dálniční tunel v Klimkovicích včera prošel každoroční plánovanou odstávkou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení