Zájem o ně je rok od roku větší. „Vždycky se na tento den těším, až ochutnám první vzorky moravských vinařů. Myslím, že vznikla dobrá tradice, která popularizuje zdejší kvalitní vinařství. Francouzi mají na podzim své Beaujolais, proč bychom nemohli mít stejně úspěšné Svatomartinské?“ vyjádřil se Pavel Dlouhý, jeden z prvních, již si ve středu mladé víno v Ostravě zakoupili.

„Vzhledem k tomu, že čas na školení vína od sklizně do začátku listopadu je velice krátký, volí se pro Svatomartinská vína spíše ranější odrůdy, které dozrávají dříve,“ vysvětlil Deníku Jaroslav Opatřil ze Znovínu Znojmo s tím, že od středy mohou lidé ochutnávat pod značkou Svatomartinské víno bílý Müller Thurgau a Veltlínské červené rané, růžový Modrý Portugal a Svatovavřinecké, a stejně tak červený Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Mladé víno nepatří do archivu


„U těchto vín by měla být dominující svěžest a jiskrnost s převládajícími ovocnými tóny. Svatomartinské víno není vhodné k delšímu skladování, a už vůbec ne k archivování. Toto víno je vhodné zkonzumovat nejpozději do tří měsíců od jeho distribuce,“ dodal Opatřil.

Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku vinařů přiťukávat si na svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu, poprvé novým, mladým jiskrným, právě zrozeným vínem. V tomto období, kdy již zemědělské práce tak nenaléhaly a vína v sudech se již částečně vyčistila, byli všichni zvědaví, jaké že bude to letošní.