Mnozí si však domů jako nepříjemný dáreček odnesou zánět močových cest. Bakteriální (infekční) onemocnění močového měchýře a močových cest začíná pozvolna a nenápadně.

Následky však mohou být tragické a v případě, že zánět zasáhne i ledviny, se může z pacienta během krátké doby stát čekatel na transplantaci. Nemocnice Podlesí Třinec proto varuje veřejnost, aby toto onemocnění nikdy nepodceňovala.

„Infekce močových cest, tedy zánět močového měchýře, močové trubice, močovodů a pánviček ledvinných, může začínat jako banální, nenápadný zánět, kterého si člověk ani nemusí všimnout. Příčinou jsou téměř vždy choroboplodné mikroorganismy, nejčastěji bakterie Escherichia coli, případně Proteus, Staphylococus, Pseudomonas. Méně často jde o mykózu, avšak jako původce není vyloučen ani mikroorganismus přenášený při pohlavním styku jako například chlamydie či kapavka,“ vysvětlil Ivo Raška z urologické ambulance Nemocnice Podlesí s tím, že v letních měsících si mnoho lidí způsobí onemocnění samo tím, že si nesvléknou mokré plavky a místo toho je nechávají uschnout na těle.

„Velmi rychle tak dojde k podchlazení podbřišku. Rizikové je rovněž večerní posedávání u táboráku na studené zemi. Kvůli prochladnutí chytí infekci většinou lidé se sníženou obranyschopností, pozor by si měli ale dávat všichni,“ dodal Raška.

Mezi další příčiny onemocnění patří nedostatečný příjem tekutin, kdy není močový měchýř dostatečně proplachován. Nebezpečné bakterie se tu pak rychle namnoží a k vážnému zánětu ledvin zbývá jen krůček. Infekci pak může způsobit i nedostatečná či přehnaná hygiena či nechráněný pohlavní styk s nakaženým partnerem.

Mezi nejčastější příznaky patří časté nutkání na močení, pálení až řezání při močení, zakalená či páchnoucí moč. Výjimkou není ani krev, která se do moče dostává podrážděnou a překrvenou sliznicí močového měchýře. Často se vyskytují také bolesti podbřišku, výjimečně lehce zvýšená teplota do 37,5 stupně Celsia.

V případě, že je teplota vyšší než 38 stupňů Celsia, jedná se již nejspíše o postižení ledvin. „Trvají-li některé z uvedených příznaků déle než 24 až 36 hodin, měl by nemocný navštívit lékaře, který provede nezbytná vyšetření včetně vyšetření moče na charakteristické změny (přítomnost bílkoviny, bílých a červených krvinek). Okamžitě je pak nasazena léčba, nejčastěji antibiotiky. Podceňování a nedoléčení těchto zánětlivých chorob pak přechází v chronická stádia a časté recidivy mohou vést k závažným onemocněním ledvin. Týká se to především opakujících se zánětů, které jsou známkou poruchy obranyschopnosti, nebo poruchy vyprazdňování močového systému,“ varuje lékař.

Rizika onemocnění lze snížit dodržováním základních preventivních opatření: vyhýbat se vlhku – mokrým plavkám a dlouhým koupelím (v bazénech, rybnících), nutná je dostatečná osobní hygiena a vyvarovat by se lidé měli také používání dráždivých mycích prostředků, deodorantů či parfémovaných mýdel.