Horká letní noc, kdy se ovšem nedá dýchat. Nejen horkem, ale také kvůli zápachu a prachu, který poletuje ve vzduchu.

Druhá polovina srpna byla v tomto směru pro obyvatele Českého Těšína extrémně těžká. Přestože v letních měsících obvykle smog neškodí tolik jako v zimě, tentokrát si to zdejší lidé opravdu „užili“. A se stížnostmi se obrátili na město. „Již několik nocí je cítit ve vzduchu enormní zápach. Ovlivňuje to ovzduší v celém městě a nedá se větrat. Prosím o sdělení, zda toto monitorujete a jaké kroky proti tomu děláte,“ uvedl jeden z obyvatel Českého Těšína.

Zvýšené limity polétavého prachu a aerosolu zaznamenali i na radnici díky měřicím přístrojům.

„Máme potvrzeno, že zejména ve druhé polovině srpna docházelo k překročení denních limitů pro aerosol, a to především kvůli hodinovým koncentracím naměřeným v nočních a brzkých ranních hodinách. Je více než pravděpodobné, že se jedná o zamoření železárenským kouřem,“ uvedla Irena Kostelencová z českotěšínské radnice.

Město nic nezmůže

Jak ale dodala, radnice samotná si s problémem příliš poradit neumí. „Nejsme schopni změnit nepřetržitý charakter výroby v Třineckých železárnách, které jsou potvrzeným a opravdu největším znečišťovatelem zdejšího ovzduší ve zhruba třetinové výši. Budeme ale písemně apelovat na provozovatele, aby co nejvíce urychlil realizaci připravovaných technicko-ekologických opatření investičního charakteru, neboť životní podmínky zdejších obyvatel jsou i v letním období, tedy mimo topnou sezonu, neuspokojivé,“ dodala Kostelencová.

Třinecké železárny se zodpovědnosti nezbavují, ale poukazují i na další znečišťovatele.

„Zlepšení emisní situace obecně není možné zajistit pouze jednostranným opatřením v Třineckých železárnách, ale komplexním snížením emisí zároveň i z dopravy, lokálních topenišť a zdrojů z polské strany, které jsou v souhrnu větší, než podíl všech velkých průmyslových zdrojů v regionu dohromady,“ řekla mluvčí podniku Dušana Chreneková.

Vyšší výskyt prachu je podle ní ojedinělý. „Největší zdroje emisí v podniku pracují v nepřetržitém režimu, vyšší koncentrace imisních koncentrací prachových částic v nočních hodinách nejsou typické,“ řekla Chreneková.

Do příštích let podle jejích slov přijdou na řadu některá technická opatření, která dopad na životní prostředí sníží. „Připravujeme nová významná technická opatření, například rekonstrukci a modernizaci odprášení aglomerace číslo 2, odléváren vysokých pecí a haly kyslíkové konvertorové ocelárny,“ uvedla Chreneková.

Kromě problémů s polétavým prachem, který je zdraví škodlivý, má Český Těšín problém i s dalšími znečišťovateli ovzduší, často z Polska. I na zdejší kouřící komíny dostává českotěšínská radnice pravidelné stížnosti. Protože se jedná o území jiného státu, české úřady nemohly zasáhnout přímo. Před rokem Poláci zjistili, že v jedné z firem dochází k úniku většího množství kouře při rozžhavování kovu v pecích. Nepotvrdilo se ale, že by se ve firmě pálily odpadky.