Období adventu tráví každý po svém. Někdo se pustí do příprav na Vánoce, peče cukroví a uklízí, jiný se zase ponoří do sváteční atmosféry a navštěvuje koncerty a akce s tímto obdobím spojené.

Jsou ale lidé, a není jich málo, kteří právě v tomto období mají nejvíce práce. To proto, abychom my ostatní mohli konec roku trávit v pohodě a klidu. Nahlédli jsme tedy „pod pokličku" jejich adventu.

„Je to tak, už několik týdnů je podle objednávek jasné, že Vánoce začaly," potvrzuje Michala Gregorová, mluvčí internetového obchodu Mall.cz. Rok od roku přibývá lidí, kteří nechtějí bloumat po kamenných prodejnách a dárky pro své blízké objednávají prostřednictvím internetu.

Do polského Krakova jezdí speciální adventní autobus Speciální autobus začal od uplynulého víkendu jezdit mezi Ostravou a polským Krakovem. Takzvaný ČD BUS bude až do 23. prosince denně vyjíždět od ostravského hlavního nádraží a pojede ke krakovskému hlavnímu nádraží. Odjíždí v 11.15 hodin a do cíle dorazí ve 13.35 hodin.

„Strávit adventní víkend v metropoli Malopolského vojvodství může být v současné hektické době příjemnou alternativou k cestám do jiných evropských velkoměst," uvedl Petr Šťáhlavský z Českých drah, které autobus vypravují.

Jeho odjezd z Ostravy navíc navazuje na ranní pendolino z Prahy a spoj EuroCity z Vídně. (ami)

Kvůli včasnému doručení se v tomto případě nevyplatí čekat na poslední chvíli. Proto už od poloviny listopadu, někdy i dříve začne objednávek přibývat. A co tedy mohou podle prvních náznaků čekat obdarovaní pod stromečkem?

Powerbanka místo ponožek

„Nejvíce se každoročně mění preference zákazníků v oblasti chytré elektroniky. Oproti loňsku tak čekáme například zvýšený zájem o herní konzoly. Naopak v útlumu je poptávka po tabletech. Roste jen po těch s větší obrazovkou, které se dají využít jako notebook i tablet," říká Gregorová.

A protože velká část českých domácností už vlastní několik chytrých hraček a skladuje data, budou podle ní letos pod mnohými stromky také externí disky nebo externí zdroje powerbanky.

„Je to taková moderní obdoba ponožek," říká napůl žertem a doplňuje, že stále „v kurzu" jsou malé domácí spotřebiče, dárky pro kutily, kosmetika, značková móda a hračky. „Letos čekáme zvýšený zájem o klasické dřevěné hračky, které se vrací na scénu," dodává Gregorová.

Cukroví od Mistra Vonky

Milovníci filmu Karlík a továrna na čokoládu vědí, že pan Wonka dělá nejlepší čokoládu na světě. Ale i cukroví? V malé rodinné pekárně Mistr Vonka z Dětmarovic v posledních dvou týdnech nedělají v podstatě nic jiného než cukroví. „Lidé si nejčastěji objednávají mix, v průměru tak dvě kila. Nejoblíbenější jsou asi rumové kuličky," říká majitel firmy Václav Kijonka, zkratkou jehož jména vznikl pohádkový pan Vonka. Kolik kilogramů cukroví do svátků upeče, nechce prozradit. Prý z důvodu konkurence. A jestli má nejlepší cukroví na světě jako jeho pohádkový jmenovec? To musí posoudit zákazníci.

Koberce, sedačky, okna

Jsou dvě období v roce Velikonoce a Vánoce , kdy se některé hospodyňky pouští do úklidu, který se nazývá generální, a snaží se během několika dnů dohnat to, nač nezbyl čas během roku. Jiným zase už jen při pomyšlení na něj naskočí husí kůže a raději si odloží pár stokorun a nechají si byt vygruntovat profesionály. Ti už mají své „fígle" a prostředky, a průměrně zaneřáděné obydlí jsou schopni vyčistit i během půldne. Kolik to stojí, je těžké říci. Některé úklidové firmy mají sazbu na hodinu, jiné zase za provedené práce.

„Koberce, sedačky, okna," jmenuje nejčastější trio, které si lidé objednávají v této době, Jaromír Machač, který provozuje firmu právě na úklidové služby. Jak ale dodává, sezonu má po celý rok a s vánočními úklidy domácností začíná u pravidelných zákazníků už začátkem října. „Nenechávají to na dva dny před Štědrým dnem," dodává.

Na sachr a kávičku

Přestože každé větší i menší město pořádá v současné době adventní trhy, tisíce Čechů vyráží každý rok také na ty vyhlášené do zahraničí. Ze severu Moravy a Slezska si nejčastěji jezdí užít sváteční atmosféru do Vídně, ale také do Krakova nebo Wrocławi. A paní Hana Golasowská, která vlastní cestovní kancelář Hana, je žena, která spojila, jak se říká, „příjemné s užitečným". Až do Vánoc jezdí jako průvodkyně se svými klienty každý víkend do Vídně.

„Chtějí hlavně na sachr a na kávičku, navštěvují také Albertinu. Naší výhodou je, že jsme si pořídili vjezdové karty do centra města, a tak můžeme našim zákazníkům ukázat i jiné trhy, než je ten tradiční před radnicí. Ve Vídni je jich dvaadvacet," říká s tím, že s některými zákazníky se potkává pravidelně. Mimo jiné také proto, že nemusejí vstávat už ve tři ráno, protože autobus je „nabírá" jen na dvou místech v Havířově a Ostravě. A oceňují, že si mohou přispat.