„Líbí se mi, že tady nabízí své lahůdky lidé, kteří nejsou z oboru. Čekala jsem ale více obědového jídla. Všude převažovaly spíše sladké dezerty a makronky," sdělila Deníku Lenka Čápová, jedna z návštěvnic ostravského Restaurant Day. Totéž nám potvrdila i samotná organizátorka akce, která to však vnímá jako naprostou přirozenost: „Vždycky je z počátku větší zájem o slaná jídla a až pak o sladká. Stejně tak na trasách, které jsme si letos poprvé přichystali, návštěvníci ochutnali nejprve slané pokrmy a dezert je čekal až ke konci trasy," řekla hlavní organizátorka Restaurant Day v Kulturním centu Cooltour Jitřenka Navrátilová.

Z Helsinek do Ostravy

Původní myšlenka Restaurant Day, která vznikla v Helsinkách, spočívá v tom, že se akce nekoná na jednom místě, ale ve více částech města. Organizátoři akce se nyní poprvé odvážili oslovit jedenáct kaváren v centru Ostravy s tím, zda by se také nechtěly zapojit do kulinářského projektu. Jakmile kavárny souhlasily, přiřadili každému baristovi či provoznímu restaurace jednoho amaterského kuchtíka. Ti se pak spolu domluvili a nabídli účastníkům akce nějakou vlastní specialitu, což každý pojal po svém. „Vzala jsem si koloběžku a sama si všechna místa projela. Vnímala jsem to jako svou organizační povinnost a ochutnala jsem například makronky s dýňovým koláčem nebo gruzínské speciality," popsala Jitřenka Navrátilová.

Domácí i zahraniční kuchyně

Zájemci mohli ochutnat i kuchyň z Blízkého východu, zkusit jídla připravovaná podle receptů z Persie, kde mezi hlavní přísady patří kardamon se šafránem. „Nabídli jsme zákazníkům mléčné dezerty z rýžové mouky, ale dříve jsme měli i mléčné dezerty z rýže, kardamonu, růžové vody a kokosu, ovšem ty se během chvíle prodaly," řekla prodávající Barbora Macečková, která se rozhodla lidem nabídnout perskou kuchyni. Recepty zná díky svých přátel z Iránu.

Výzvou jsou bytové restaurace

Restaurant Day se nekoná pouze v Ostravě, ale i v Kopřivnici, Frýdku-Místku a letos se poprvé uskutečnil i ve Studénce. „V Helsinkách je naprosto normální, že každý amatérský kuchař otevře v rámci akce návštěvníkům svůj soukromý byt. Kuchařka si připraví dvacet porcí guláše a pozve lidi k sobě do jídelny. Byla bych moc ráda, kdyby se jednou našel člověk, který by byl ochotný tohle udělat u nás v Ostravě," dodává organizátorka sedmého mezinárodního festivalu jídla a chutí Jitřenka Navrátilová. Další Reastaurant Day se v centru Ostravy uskuteční v únoru příštího roku.