„Samozřejmě mne prezidentské volby vždycky zajímaly. A nyní se tak děje ještě více, jelikož mám před svatbou a na jaře očekáváme s partnerkou narození prvního dítěte. Jsem tedy zvědav, co se pro mne a mou rodinu s výsledkem voleb změní," říká Drew Cooney, který vystudoval učitelství na University of Nebrasca v Kearney a do Česka zamířil poté, co naši republiku poznal při výměnném studentském pobytu.

„Rodiče přiletí ze Států na mou svatbu. Dovezou mi můj absentee ballot, což je zvláštní formulář pro voliče, kteří nemohou své hlasy odevzdávat ve volebních místnostech. Po vyplnění ho buď rodiče odvezou zpět, anebo ho pošlu," popisuje Drew s tím, že poštovní cestou vybíral kandidáty v senátorských, státních či regionálních volbách.

Hlasování v nynějších prezidentských volbách pak hodnotí slovy: „Raději vybrat zlo, které znáš, než zlo, které neznáš." To menší známé zlo je podle něj Clintonová. „Nemám rád strany, volím podle osobností. Hillary by podle mne reprezentovala náš národ, Trump jen sám sebe. Někdo ho chce kvůli tvrdému postupu proti terorismu, ale on je schopen postupovat tak proti všem, co s ním nesouhlasí," dodává.

ČLENKA STRANY ZVOLÍ DEMOKRATKU

Ingrid Tahamtanzadeh, jež se do Bay Area v Kalifornii vystěhovala z Ostravy před dvaceti lety jako Tokošová, se s Drewem nezná a nikdy se nepotkali. Přesto stejně jako on hovoří o Clintonové jako o Hillary a protikandidáta také nenazývá Donaldem, nýbrž výhradně Trumpem.

„Jsem registrovaná členka demokratické strany, takže moje volba je jasná. I když bych raději v Bílém domě viděla Bernieho Sanderse místo Hillary," uvádí s tím, že Kalifornie patří k baštám demokratů (těm patří na předvolebních mapách barva modrá, republikánům paradoxně rudá).

Ingrid též uráží Trumpův pohled na ženy a jejich přístup k nim. „To svět neviděl, ten člověk je sexista a neumí se chovat. Nedokáži si ho představit jako našeho prezidenta v úřadě zasluhujícím úctu. Je proti Mexičanům, a přitom mu Mexičani stavěli jeho rezidence," tvrdí emigrantka, která poprvé volila před sedmi lety nedlouho po získání občanství.

Ingrid také prezentovala specificky americký pohled na kandidáty.

„Žiji v Kalifornii, která má zbraňové zákony podobné jako v Česku. Jsem pro kontrolu zbraní, ale ne pro odzbrojování. Kdyby mi chtěl prezident diktovat, že mám odevzdat své pistole, volila bych sakra někoho jiného," dodává.