Podrobnou reportáž, včetně EXLUZIVNÍCH zážitků přímo z kolony, ve které společně s americkými vojáky cestoval i redaktor Deníku, přineseme už v pondělním vydání.
Nezapomeňte si už zítra koupit tištěné vydání Deníku.

Hranice České republiky dnes překročily tři konvoje americké armády, jejíž vojáci se vracejí ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu, a to u Bohumína, v Náchodě a Harrachově. Míří do Vyškova, Pardubic a Liberce, kde účastníci takzvané Dragounské jízdy přenocují. Zemí pojedou do středy.

Pohyb Američanů na území našeho kraje sledovali i redaktoři Deníku:

Průjezd americké armády Ostravou.
Fotogalerie doplněna novými snímky.

Zdroj: Youtube

Před druhou hodinou odpoledne konvoj americké armády přejel po dálnici D1 hranice Moravskoslezského a Olomouckého kraje. U Lipníka nad Bečvou se z dálnice D1 napojuje na silnici R35, po které bude pokračovat na obchvat Olomouce. Z něj vozidla sjedou na R46 a pojedou do Prostějova a následně opět po D1 do Vyškova. Celkem projede konvoj územím Olomouckého kraje trasu dlouhou 85 kilometrů - více o pohybu Američanů po celém území České republiky zde.

14.04: Část motorkářů jede dál s konvojem, část se již vrací do Ostravy.

14.02: Druhá část konvoje vyjela z Klimkovic. U tunelu naložili i porouchaný Stryker. 

13.16: Kolona vyrazila z Mankovic

13.03: Do objektu v Mankovicích se dá vejít. Ti odvážnější si prohlíží auta zblízka a fotí se s vojáky. Méně průbojní stojí za branou.

12.49: Konvoj právě dorazil do Mankovic i s motorkáři.

Jeden z šestnácti Strykerů zůstal před klimkovickým tunelem stát kvůli poruše. 

U benzinové stanice došlo k malému konfliktu mezi odpůrci a příznivci. Potahali se o americkou vlajku.

Konvoj nabral zpoždění. V Mankovicích bude stát jen velmi krátce - jen na natankování.

12.21: Za klimkovickým tunelem kolona zastavila. Jeden ze Strykerů má poruchu.

11.50: Benzinka za klimkovickým tunelem - i zde na konvoj čekaly stovky lidí. Ti vůbec stojí všude kolem dálnice - jen z mostů je na náspy vyhánějí policisté.

V 37 vozidlech je celkem 165 vojáků.Konvoj doprovází i česká Vojenská policie společně s redaktorem Deníku.

11.20: Konvoj je v Ostravě, podél dálnice je stále obrovské množství lidí. Spolu s vojáky jede i několik stovek motorkářů, kteří se připojili za kolonu.

11.00: Konvoj, vedený policejním doprovodem, dojel do Bohumína. Lze vidět Strykery, nákladní auta i vojenské Hummery. Vojáci jsou na korbách, mávají lidem.

Dálnice u Bohumína: 10.30 - 11.00

Klid před bouří. Oči i okuláry dalekohledů se upírají vpravo, směrem na Polsko, odkud konvoj přijede. Auta a lidé stojí všude v připojovacích pruzích nájezdu.

Projela skupina vojenských veteránů, která se spolu s motorkáři také připojí ke konvoji. Nadšení budí červený americký Mustang, který jede za nimi.

"Konvoj má dorazit během několika minut," hlásí nám přímo z něj kolega Denis.

Čekání na příjezd amerického konvoje (Dragoon ride) před Bohumínem.
Dálnice u Bohumína: 10.00 - 10.30

Murderers go home! Další transparent u dálnice. S tatínkem se přijel podívat jedenáctiletý Ondřej z Českého Těšína.

Je zvědavý, s jakou technikou Američané pojedou. Má českou a americkou vlajku.

Proč? "Protože jsme s taťkou vlastenci," říká.

Je mrazivo, ale lidí s malými dětmi je zde mnoho. Auta projíždějící po dálnici troubí - ale není poznat, zda-li na ty s vlajkami nebo na odpůrce s transparenty.

Čekání na příjezd amerického konvoje (Dragoon ride) před Bohumínem.

Dálnice u Bohumína: 9.30 - 10.00

Krátce po půl desáté se jeden z redaktorů v Ostravě připojil k vojenské policii.

Kolem dálnice se již shromažďili první pozorovatelé. Policisté je vyhánějí z mostu nad dálnicí.

Na první benzinu na dálnici ve směru z Bohumína na Ostravu již dorazila i skupina motorkářů, kteří se chtějí připojit ke konvoji.

Je jich zhruba padesát a přijíždějí další.

Objevují se i první odpůrci. Dva mladíci, kteří procházejí kolem dálnice, drží ceduli z lepenky s červeným nápisem Agresors go home.

Situace před půl desátou

Ostravští redaktoři Deníku čekají u benzinky před Bohumínem. S kapitánem z vojenské policie řeší, jak se kolega Denis připojí ke konvoji - bude moci jet přímo v některém z 37 vozidel "bohumínské kolony".

U nedalekého bunkru u Bohumína přibývá lidí, kteří se přišli podívat, mezi nimi i 77letý pan Jindřich. "Přišel jsem jen tak ze zvědavosti. Okupaci mi to rozhodně nepřipomíná," říká.

Jana Janošcová, Denis Fiebrich, Lukáš Kaboň

Související článek: V Ostravě se k vojenskému konvoji přidají motorkáři


K TÉMATU:

V Praze se v sobotu sešli odpůrci i zastánci konvoje, oddělily je kovové zábrany

Odpůrci i zastánci průjezdu amerického vojenského konvoje Českem se dnes sešli na Václavském náměstí v Praze, aby vyjádřili své postoje. Dorazilo několik stovek lidí. Oba tábory se promíchaly, někteří účastníci si hlasitě vyměňovali své názory. Několik stovek "odpůrců odpůrců konvoje" pak přišlo na náměstí Míru, část z nich se sem přesunula z Václavského náměstí. Metropolí k americké ambasádě prošel také průvod asi pěti desítek konzervativců, kteří vyzývali k zastavení "amerických okupantů".
Odpůrci a přívrženci konvoje americké armády se sešli a slovně střetli 28. března na pražském Václavském náměstí. Milouš Jakeš

Akci odpůrců konvoje pořádali na Václavském náměstí pražští komunisté, iniciativa Ne základnám, Hnutí za přímou demokracii, hnutí Stop církevním restitucím a další.

Někteří z těch, jimž přítomnost amerických vojáků v Česku, měli s sebou ruské vlajky. Nesli transparenty s hesly: Stop US konvoji či Nepotřebujeme americkou spásu.

Skandovali: Hanba NATO! Proti odpůrcům přišli protestovat lidé s opačným názorem. Ti si vzali vlajky americké, ukrajinské či NATO a skandovali: Ať žije Havel! Oba tábory se promíchaly.

Odpůrci a zastánci konvoje mezi sebou hlasitě diskutovali, došlo na slovní potyčky a hádky. Postupně se situace uklidnila. Dohlížely tu desítky policistů, kteří usměrňovali i dopravu - fotogalerie zde.