Jan Světlík, generální ředitel Vítkovice Holding:

Od voleb se dá vždy tradičně očekávat, že snad bude lépe než bylo. Lidé by k volebním urnám měli jít s požadavkem změny k lepšímu. V pravé podstatě posléze stačí, aby všichni na radnici dělali svou práci, podporovali správné projekty a mysleli více na občany než na sebe.

Jarmila Hájková, ředitelka Divadla loutek Ostrava:

Věřím, že provoz našeho divadla bude do budoucna zachován v plné šíři tak jako doposud, že se k nám náš zřizovatel bude chovat vlídně a vstřícně, abychom tak mohli naplňovat naše poslání divadla pro děti a mládež.

Ilustrační foto.

Luděk Cap, houslista, primárius Kubínova kvarteta:

Doufám, že se najdou peníze na kulturu a umění a že se konečně začne stavět dlouho slibovaná koncertní síň pro Janáčkovu filharmonii. Ostrava by ji moc potřebovala, čímž nechci říci, že se do kultury v tomto městě neinvestuje, ale peněž pro kvalitní umění není nikdy dost.

Jiřina Kábrtová, ředitelka Ostravského muzea:

Přeji si, aby došlo k progresivní změně ve vedení města a aby se Ostrava dostala alespoň na úroveň, na níž byla před dvaceti lety. Moc by byla potřebná rekonstrukce domu Ostravice. Třeba ulice 28. října by neměla být ulicí duchů, ale ulicí obchodů a života. Rovněž centrum Ostravy by mělo zase ožít. Jana Slaninová, atletka české reprezentace:

Hlavně aby se Ostrava jako město zase posunula o kus dále a lidem se tady lépe žilo. Věřím taky, že politici naplní své sliby a budou nadále podporovat sport a v příštích letech ve městě vyroste zase spousta nových sportovišť.

Roman Navrátil, 39 let, Ostrava:

Je těžké říci, jak to v Ostravě bude vypadat, ale myslím si, že proběhne změna. Mám pocit, že se teď dosti bojuje s korupcí, a to je dobře. V minulých letech se hodně kradlo, vybavuji si neblahé události v podobě výstavby dálnice a mostů, na kterých se dlouho nedalo jezdit. Tak snad teď bude situace ve financování projektů přehlednější.

Milada Dostálová, 39 let, Ostrava:

Vždycky mě děsí, že do lidí nevidíte. Už jsem se mnohokrát v tomto směru zklamala, takže od voleb raději nic neočekávám. Ještě nevím, zda k volbám vůbec půjdu.

Radka Paličková, 30 let, Ostrava:

Popravdě si neslibuji vůbec nic. Komunální politika jde mimo mě. Nepročítala jsem si kandidátky a ani nevím, koho bych volila. Je to smutné, ale bohužel mi to v dnešní době přijde jako ztráta času.

Marie Pastorová, 64 let, Ostrava:

Víte, já už mnoho let k volbám nechodím. Z naší demokracie jsem zklamaná a už od politiky obecně neočekávám žádné změny k lepšímu. Vždycky říkám, že já už to tady v Ostravě nějak dožiji, ale mladí lidé na tom budou špatně.

Břetislav Klíč, 68 let, Ostrava:

Podle mě je nejvyšší čas na nějaký obrat k lepšímu. A jelikož se snažím nebýt skeptický, tak k volbám jdu a předpokládám, že výsledek Ostravu uspokojivě posune. O politiku se zajímám, čili už mám jasno, komu dám hlas.

Připravila: Klára Kohutová