Vysmátou postavu Zdeňka Bakaly považovaného v regionu hlavně horníky a obyvateli někdejších havířských bytů za úhlavního nepřítele číslo jedna doplňuje fráze, která zněla nejednou v interview s tímto podnikatelem: „Mám se skvěle“.

A jako doplnění věta, která je lidem nejen v Moravskoslezském kraji jasná: „Díky vám!“.

Billboardy nechala udělat obchodní skupina Arca Services slovenského miliardáře Pavola Krúpy, který chtěl před časem k Bakalově vile ve Švýcarsku přivézt nespokojené horníky. Důvod? Aby upozornila na tunelování.

Tomuto počínání spojovanému právě s Bakalou se přitom v havířských hospodách začíná říkat už stále častěji „bakalování“.

Skoro osm set lidí navštívilo o víkendu bývalý Důl Petr Bezruč a bezmála tři stovky z nich i vystoupaly na jeho opravenou těžní věž, aby viděli město z jiné perspektivy.
Exkurze na důl Petr Bezruč aneb stará šachta v Ostravě o víkendu lákala

Kontroverzní podnikatel leží v žaludku i českému prezidentu Miloši Zemanovi. Ten takřka současně, když se začaly billboardy se „symbolem tulenářství“ stavět, apeloval na vedení kraje, aby nechalo Bakalu stíhat policií za to, co jeho firma provedla se zdejším hornictvím.

„Zatím jsme o trestním oznámení neuvažovali. Byť nemáme vazby na vlastnictví dolů, samozřejmě z toho nejsme šťastni a nenechává nás to klidným,“ říká hejtman Ivo Vondrák. 

Plzeň
Lidé na stěhování do Plzně slyší, primátor Ostravy je naštvaný