VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoční beránci z Poruby na jedničky a dvojky

Nejen učitelé odborného výcviku Střední školy prof. Zdeňka Matějčka v Porubě nyní hodnotí velikonoční „práce" cukrářských učňů. Po těchto sladkostech se shánějí i další kantoři, žáci a personál školy.

14.4.2017
SDÍLEJ:

Cukrářský učeň třetího ročníku Jiří Dudek s bednami plnými beránků, které vyráběl se svými spolužáky. Foto: Deník/Radek Luksza

„Hlavně hlídat, aby se neudělal zákalec. Tak říkáme neupečené sraženině mouky, tuku a vajec uvnitř. Měsíc zpátky se mi to totiž povedlo," nechal se slyšet Jiří Dudek (18), učeň třetího ročníku. Při přípravě velikonočních beránků, kterých donesl tento týden se spolužáky do školy plné bedýnky, si nicméně počíná už na jedničky (maximálně dvojky).

Na typické velikonoční pečivo používá dva druhy forem. Větší pro asi třiceticentimetrové a menší pro poloviční beránky. „Maximální doba pečení je třicet až čtyřicet minut. Kdyby zůstali déle v troubě, mohli by být vysušení," pokračuje Dudek, kterému jich při přípravě rukama prošlo okolo dvacítky.

Celkem pak všech 110 cukrářských učňů této školy během tří týdnů před jarními svátky napeče okolo stovky beránků obou velikostí.

„Stane se, že se jim někdy ulomí hlava. To když je forma špatně vymazaná, nebo se z ní vyklepne příliš horký," popisuje učeň s tím, že beránek je klasický biskupský chlebíček s kandovaným ovocem a hrozinkami. Na povrchu má z mléčné modelovací hmoty černou či bílou polevu. Dudek a jeho spolužáci používají zásadně čerstvé suroviny, nikoliv směsi.

A to je důvod, proč se na učňovské velikonoční beránky stojí ve škole fronty; s objednávkami předem. Jen málokteří se dostanou do školní prodejny a k veřejnosti. „Poptávku klientů zvenčí nejsme schopni pokrýt. Něco málo vozíme i na tradiční akce s důchodci v Porubě či na jarní slavnost ve Vřesině," uvádí učitelka odborného výcviku Ludmila Kuchařová. Ta se také snaží žákům přiblížit velikonoční beránky nejen z jejich profesního hlediska.

„Pro většinu dnešních mladých lidí znamenají jen vítání jara. Z křesťanského pohledu jsou ale symbolem očisty, vyznačují oběť za hříchy. Právě to se jim snažím vysvětlovat," líčí Kuchařová. Správně by se podle ní měli beránci chystat teprve na Bílou sobotu a na Boží hod by je měl posvětit kněz. „My to děláme s předstihem. Protože jsou z třeného a ne z kynutého těsta, vydrží nejméně tři týdny," dodává.

K TÉMATU

Učni v pekárně Střední škola prof. Zdeňka Matějčka připravuje taktéž pekaře, kteří si v těchto dnech zkoušejí budoucí práci naostro. „Místo obvyklého pečení mazanců u nás byli rozhodnutím ředitele přeřazeni v tomto týdnu do jedné z pekáren v Porubě. Tam mají před Velikonoci totiž tolik objednávek, že to stávající personál už nestíhal," vysvětlují ve škole s tím, že lepší odborný výcvik těžko pohledat.

Autor: Radek Luksza

14.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Soud v Ostravě poslal do vazby školáka, který přepadl důchodkyni

Ilustrační foto.

Žena na Ostravsku při silniční kontrole napadla policistu

HLASUJTE: Vyberte ze seznamu Deníku nejoblíbenější provozovnu kraje

/SOUTĚŽ DENÍKU/ K létu neodmyslitelně patří posezení na předzahrádkách s chlazeným pivečkem v ruce, sklenicí nebo třeba setkání s kamarádkou u ledové kávy. Vyberte z našeho seznamu hospůdek, barů a podniků Moravskoslezského kraje tu nejoblíbenější.

Pokuta za rychlost může dovolenou pořádně prodražit

Nástrahy čekají například v opravovaných úsecích v Rakousku, kde jsou automatické radarové systémy.

Fifejdská nemocnice musí vyplatit dítěti mnohamilionové odškodné

Bezmála dvacet milionů korun musí podle soudu zaplatit Městská nemocnice Ostrava za nedostatečné vyšetření dítěte, které vedlo k vážnému poškození jeho zdraví. Odškodné za špitál uhradí ostravská radnice.

Voda v nádržích v kraji je s výjimkou Brušperku vhodná ke koupání

Tropické teploty v posledních dnech přímo vybízejí k ochlazení v některé z vodních nádrží. Kvalitu vody v nich pravidelně zkoumají hygienici.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies