Kurz je určen dětem a mládeži ve věku od 12 do 18 let. Jeho cílem je naučit mladé psovody, jak správně vycvičit svého psa. „Chceme jim předat základní rady a informace, jak se vyhnout konfliktním situacím, a udělat z nich sehraný tým, který nebude ohrožovat své okolí," uvedla Kateřina Špoková z ostravské policie.

Jednotlivé lekce povedou zkušení policejní psovodi. „Svým individuálním přístupem již pomohli řadě mladých psovodů," řekla Špoková. K nejčastějším problémům patří nechození u nohou a rozdílné chování psů v různém prostředí. Zatímco doma poslouchají, venku jsou jen obtížně zvladatelní, nepřiběhnou na přivolání a podobně. Poradit mladým pejskařům dokážou také asistenti absolventi z minulých kurzů.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vychovat ze psa správného parťáka?

„Nejenže pomohou nově příchozím překonat prvotní ostych z komunikace s policistou, ale i radou a pomocí jim usnadní první lekce," dodala Špoková s tím, že kurz je během závěrečné lekce zakončen přezkoušením a zhodnocením konkrétních pokroků. Nechybí ani návod a doporučení, jak dál s pejskem pracovat.

VELKÝ POKROK

Při zatím posledním kurzu, který se konal loni na podzim, udělaly například velký pokrok Markéta s Bessy. „Před nástupem do kurzu Bessy nezvládala základní povely, neuměla chodit u nohy a měla strach jak z lidí, tak z ostatních pejsků," řekla Špoková.

Postupně se Markéta a Bessy zdokonalovaly. „Rady od policejního psovoda brala Markéta vážně a neomezovala se pouze na cvičení na cvičáku. Denně trénovala se svým pejskem i přes týden a zasloužený úspěch se dostavil. Bessy již krásně chodí u nohy. Zvládly odložení a v městském provozu tak důležité přivolání. Podařil se odbourat i strach z lidí a psů," dodala Špoková.

JARO, PODZIM

Pro letošní rok jsou připraveny dva kurzy. Jarní se bude konat každou středu od 26. dubna do 28. června, podzimní pak od 6. září do 8. listopadu. Mladí pejskaři se setkají ve sportovním policejním areálu Ostrava-Hulváky, a to od 15.30 do 17 hodin.