Snímky se objeví v novém nástěnném retrokalendáři na rok 2020 – Příběhy z klepača, ve kterém se vrací do období „reálného socialismu“ a vydá jej k 30. výročí sametové revoluce.Přípravy největší hromadné scény právě vrcholí, komparz budou tvořit desítky dobrovolníků.

Zúčastnit se může každý, podmínkou je pouze dobové oblečení a vítány jsou i další rekvizity – mávátka nebo transparenty. Zájemci najdou podrobné instrukce na facebookovém profilu RETRO OSTRAVA – OSTRRRAVACI DĚCKAM!!! „Budeme mít i speciální alegorický vůz, který zajišťuje další srdcař Ondra Bobak. Tribunu ale nestavíme a papaláše zvát nebudeme,“ směje se fotograf.

„Kalendář bude zcela apolitický. Rád bych, aby v lidech, kteří v té době vyrůstali, probudil vzpomínky na mládí,“ říká Boris Renner.

„S manželkou se snažíme vytvářet obrazy, které si sami z dětství pamatujeme – jako třeba oslava MDŽ, fronta na ovoce nebo baníkovští fanoušci na Bazalech. Každá fotka má svůj příběh. Třeba scéna zimního vojenského cvičení by nevznikla bez spolupráce s Pavlem Šostokem, který nám půjčil vojenskou techniku včetně polní kuchyně. Atmosféra během focení je zcela spontánní – lidé často přijdou s nápady, které pak do snímku zakomponuji. Tak třeba ve frontě před zeleninou se strhla bitka o banány, která původně vůbec nebyla v plánu. Kostýmy a rekvizity si lidé většinou nosí sami, spoustu jich ještě mají někde doma na půdě.“

První focení se konalo loni v prosinci, poslední  „klapka“ padne koncem července při focení výjevu ze socialistické dovolené, opět s nezbytnými rekvizitami – stan, dvouplotýnkový vařič, kempinkový nábytek a automobil značky Škoda…

Podpoří nemocné

Celý výtěžek z prodeje připravovaného kalendáře bude opět předán Asociaci rodičů dětí s mozkovou obrnou – konkrétně ostravskému centru ARCADA. Jeho zakladatel Miloš Svoboda, sám otec postiženého Davídka, k tomu říká: „Kvalitní rehabilitace dětí s mozkovou obrnou je už dostupná i u nás, bohužel zdravotní pojišťovny ji stále nehradí. Jsme proto nesmírně vděčni za každou pomoc. V dubnu jsme otevřeli v Hranicích moderní neurorehabilitační centrum ARCADA, které poskytuje špičkové terapie, ve světě osvědčené a především účinné. Z finančního daru Borise Rennera tam zaplatíme intenzivní rehabilitaci skupině dětí s nejtěžšími formami chronického onemocnění mozku.“

Výstavy Victoria natura (autoři: Juráš Lasovský & Haenke) na Prokešově náměstí v rámci Landscape festival, červen 2019 v Ostravě.
OBRAZEM: Festival Landspace změnil Ostravu. Z náměstí je botanická zahrada

Boris Renner je český fotograf specializující se na průmyslovou fotografii Ostravska. Je autorem několika fotografických publikací, jako například Ostravaci všem nebo Ostrava včera a dnes. Jeho jméno je spjato především s fotografickými pracemi z hornického a hutnického prostředí, architektury Ostravska a okolí. V roce 2006 založil internetový projekt Ostravaci.cz, kde prezentuje přes 10 tisíc autorských fotografií. V roce 2018 založil se svou manželkou Simonou Rennerovou projekt pod názvem Retro Ostrava, jehož clem je tvorba historických inscenovaných fotografií zaměřených na historii Ostravy, a zároveň podpora Asociaci rodičů a dětí s DMO (dětská mozková obrna) a přidruženými neurologickými onemocněními ČR.