Pokud jste někdy byli na procházce podél řeky Ostravice v centru města, možná jste měli štěstí potkat tam za slunečného počasí lezce, kteří se snažili vyšplhat bez jakékoliv pomoci po několikametrové kamenné zdi. To jsou fandové boulderingu. „Odnož lezeckého sportu, ke kterému nepotřebujete žádné lano a jištění, ale jen svou vlastní sílu, se nazývá bouldering," přiblížil provozovatel lezeckého centra v Ostravě-Porubě Pavel Polach.

Sám se tomuto vytrvalostnímu sportu věnuje devět let. Nápad založit centrum s umělými lezeckými stěnami se v jeho hlavě zrodil během studia. "Pokud někdo chce začít s boulderingem, měl by přijít do našeho centra Družba v Žilinské ulici ještě dřív, než se bez jištění vydá do volné přírody," dodal Polach. V tréninkovém centru jsou pro lezce připraveny čtyři trasy různých obtížností a pod nimi nachystány matrace pro zmírnění pádu. Za poplatek pětapadesáti až šestašedesáti korun zde zájemci mohou strávit celý den. „Půjčujeme i lezecké boty a pytlíky s magneziem, po kterých se ruce vysuší a pak na chytkách na stěně nekloužou," přiblížil Polach. Dalším doporučením provozovatele je pohodlné oblečení a takzvaný spotter. „To je člověk, který vás jistí při pádu. Stojí pod vámi na matraci, ale není tam od toho, aby vás chytal. Spíše kontroluje váš pád a snaží se vám pomoci dopadnout na nohy a vyhnout se případnému zranění," vysvětlil Pavel Polach.

Kromě promítání tématických filmů a přednášek se návštěvníci centra mohou zúčastnit i závodů. „Nejbližší termín plánujeme v říjnu. Většinou se na něj sjedou lezci z celého kraje a spíše než soutěž, je to společenská sešlost," řekl Polach.

A pro koho je tento sport určen? Bouldr si mohou vyzkoušet všichni, které láká silový sport. „Je to spíše o práci s vlastní hmotností a o vytrvalosti. Od října navíc plánujeme pravidelné kurzy, aby začátečníky bouldering skutečně chytl a nevzdali to po prvotních neúspěších. Začátky jsou totiž nejtěžší," uzavřel Pavel Polach.

Tereza Pintérová