Existují v Ostravě pro zrakově postižené spoluobčany speciální služby, které jim usnadní a zpříjemní život? Deník se to vydal zjistit do ostravských ulic.

NÁPOJOVÝ LÍSTEK

Speciální službu nevidomým zákazníkům v Ostravě nabízí v Čajovně U Sýkorova mostu. Vlastní totiž nápojový lístek psaný Braillovým písmem.

Nevidomí do čajovny chodí, jeden muž dokonce pravidelně. „Pán k nám zavítá přibližně jednou za dva týdny,“ uvedl obsluhující Tomáš Kubošek.

Nově otevřená AGEL Střední zdravotnická škola v Ostravě-Koblově. Na snímku studentky 1.A. Adéla Červená z Ostravy-Poruby (vpravo) a Natálie Vicherková z Vratimova.
Nová střední zdravotnická škola v Ostravě: Studenti si ji nevybrali náhodou

STUDIUM NA UNIVERZITĚ

Zrakově postižení jedinci na vysokých školách studovat mohou. Například Ostravská univerzita zajišťuje v souladu s Metodikou MŠMT pro tyto studenty osobní a studijní asistenci, možnost využití individuální výuky nebo tisk studijních materiálů na braillské tiskárně.

„Za rok 2017 vykazovala Ostravská univerzita tři studenty těžce zrakově postižené. V květnu letošního roku dokonce jedna studentka úspěšně ukončila studium a získala titul Mgr.,“ uvedl tiskový mluvčí Ostravské univerzity Adam Soustružník. 

CESTOVÁNÍ OSTRAVOU

Dopravní podnik v Ostravě je na nevidomé připraven. Na zastávkách je reliéfní dlažbou označeno místo předních dveří, vozidla MHD hlásí číslo a směr jízdy. Ozvučené jsou i informační tabule.

Nevidomý Karel Kurland ovšem upozorňuje na jeden problém: „Občas se stane, že řidič tramvaje zastaví tak, že tabule s jízdním řádem je uprostřed dveří, což je hrozně nebezpečné. Každý z nás se snaží, vystoupit rychle, aby nezdržoval. Už se několikrát stalo, že nevidomý vystoupil a ublížil si o značku.“

Martin Adámek.
O jiném úhlu pohledu. Toho ze tmy. Nevidomý střelec se za bílou hůl nestydí

NEVIDOMÍ V GALERII

Galerii výtvarného umění v Ostravě navštěvují zrakově postižení a nevidomí již sedm let. V roce 2010 se uskutečnila první výstava zrakově postižených, nevidomých a mentálně postižených umělců Svět podle nás.

Kromě těchto pravidelných výstav probíhá od roku 2011 také projekt Neobyčejná setkání s uměním pro lidi s handicapem, který umožňuje účast zrakově postiženým a nevidomým lidem na komentovaných prohlídkách výstav nebo výtvarných dílen. Konají se zhruba třikrát ročně.

„Komentované prohlídky vizuálních výstav obrazů nebo kreseb pro zrakově postižené a nevidomé jsou možné díky převodu obrazu do hmatových reliéfů čitelných rukama pomocí speciální tiskárny fuser a slovního popisu obrazu,“ uvedla pedagožka Marcela Pelikánová, která s nevidomými pracuje.

Třicetiletý nevidomý Jakub Starek se svým vodicím psem Colette.
S nevidomým Jakubem v rušných ulicích Ostravy. S bílou holí a s věrnou Colette

VZHŮRU DO ZOO

Nevidomé je možné potkat i v ostravské zoologické zahradě. „Možná si lidé říkají, jak si nevidomý člověk může návštěvu zoo užít, ale samozřejmě si ji užívá, svým způsobem. Vnímá zkrátka jiné podněty zvuky, vůně. Využívá hmat,“ uvedla tisková mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárka Nováková.

V areálu zoologické zahrady jsou pro nevidomé připraveny různé speciální prvky, například cedulky s popisy v Braillově písmu nebo dotykové prvky (otisky stop zvířat, modely zvířat a podobně). Ostravská zoo rovněž každoročně organizuje speciální akci pro handicapované děti s názvem Noc snů.

MORAVSKOSLEZSKÁ VĚDECKÁ KNIHOVNA

Součástí Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě je fond pro zrakově a sluchově postižené. Zájemci jej mohou najít v oddělení speciálních fondů v levém křídle Nové radnice.

„Čtenáři zde mají k dispozici audioknihy přímo z tiskárny pro nevidomé v Praze. Mohou si zde půjčit také běžné audioknihy. Rovněž zde máme knihy v Braillově písmu. K vypůjčení nabízíme i deskové hry pro nevidomé. Zrakově postižení si mohou zahrát scrabble, piškvorky nebo například Člověče, nezlob se!,“ představuje širokou nabídku služeb mladá knihovnice Jana Krůčková.

Do oddělení speciálních fondů zavítají zhruba tři čtenáři denně.

„Někteří chodí každý týden, někteří chodí několikrát týdně, někteří pouze jednou za měsíc. Konkrétně pro knihy v Braillově písmu chodí asi tři čtenáři,“ doplnila knihovnice.

Fond pro zrakově a sluchově postižené při Moravskoslezské vědecké knihovně rovněž organizuje přednášky pro střední školy. Středoškoláci se zde mohou nejen dozvědět, jak knihovna spolupracuje se zrakově a sluchově postiženými občany, ale mohou si také třeba nasadit speciální brýle a zkusit si na očích různé vady zraku.

Bílá hůl je pomocníkem nevidomých. Redaktor Deníku Břetislav Lapisz v doprovodu vedoucí ostravského Tyfloservisu Lucie Skříšovské
„Procházka" s bílou holí aneb Tyfloservis pomáhá už čtvrtstoletí

TYFLOCENTRUM

TyfloCentrum sídlící v centru Ostravy poskytuje služby zrakově postiženým již 16 let. Jeho posláním je vést nevidomé osoby a osoby s těžkým zrakovým postižením k větší samostatností a k nezávislosti při řešení běžných životních situací.

Pracovní tým TyfloCentra se skládá ze šesti zaměstnanců, z toho čtyři jsou těžce zrakově postižení. Ředitel tohoto zařízení Karel Kurland, který je nevidomý již od narození, vysvětluje: „Šlo mi především o to, aby naši klienti viděli, že opravdu je možné smysluplně pracovat i se zrakovým postižením.“

V letošním roce tato obecně prospěšná společnost poskytuje služby 90 zrakově postiženým v celém Moravskoslezském kraji.

Mezi klienty se vyskytují lidé, kteří jsou zrakově postižení již od narození, ale také lidé, kteří ztratili zrak až v pozdějším věku: „V tomto případě je to horší, takoví lidé se musí nejdříve vyrovnat psychicky se ztrátou zraku. A poté se snažit dorovnat své schopnosti tak, aby byli schopní samostatně žít,“ doplnil Karel Kurland.

Pro své klienty zajišťuje TyfloCentrum pravidelné kurzy: nácvik práce s kompenzačními pomůckami s programy s hlasovým výstupem, se zvětšovacími programy; výtvarné tvoření pro podporu jemné motoriky; plavání; výuku anglického a německého jazyka; společenská setkání zrakově postižených klientů, ale i pravidelné vycházky po horách či jiných různých zajímavých místech.

Speciální akce 7. říjnaNa sobotu 7. října chystá TyfloCentrum ve spolupráci s autoškolou Pollak speciální akci. Zrakově postižení klienti si mohou na tréninkové ploše ostravského letiště vyzkoušet, jaké to je řídit auto. „Podobný zážitek jsme umožnili našim klientům před několika lety. Byli jsme překvapeni jejich velkým zájmem,“ dodává Karel Kurland.

Auto: Martina Riemlová

Jakub Starek a Colette, nevidomý právník a jeho vodicí pes.
Nevidomý právník Jakub si plní své sny