Zmínila jste, že už přes dvacet let mohou být ve FNO otcové u porodu. Jak velký počet tatínků už takový „porod“ absolvoval?
Každoročně máme více než 2 tisíce porodů a v současné době bývá u porodu více než tisícovka otců ročně. To znamená, že celkově už v naší nemocnici vidělo porod svého dítěte několik tisícovek tatínků.

Přibývá v posledních letech těch "rodících tatínků", nebo se jejich počet drží na podobné úrovni? Musí tatínek za přítomnost u porodu platit? Máte případně i nějaké vnitřní předpisy, které by například neumožnily účast u porodu agresivním jedincům nebo někomu, kdo byl třeba soudně trestán?
Přítomnost otce u porodu je zdarma. Zrušení poplatků jsme iniciovali už před několika lety a patřili jsme k prvním nemocnicím, které tento krok udělaly. Jednoznačně se odbouraly bariéry a počty doprovodných osob (někdy to bývají i matky, sestry nebo kamarádky) nám rostou. Žádná omezení (rejstřík trestů) zde nejsou.

Bude to asi u každého tatínka rozdílné. Ten rozvážnější maminku určitě uklidní. Nesetkáváte se ale při tak velkém počtu porodů i s trochu nervóznějšími tatínky, které bylo kvůli zdárnému průběhu porodu potřeba odvést pryč?
Přítomnost otce u porodu je v mnoha případech pro rodící matku velkou oporou. Může být rodičce užitečný při podávání stravy, uklidňuje ji, vypomáhá při hygieně. Je pro lékaře v pozici partnera. Konflikty a problémy nebývají. Pokud personál pozoruje, že se s otcem u porodu něco děje, včas jej z porodního sálu odvede. Vše se nám zatím podařilo v klidu zvládnout.

Jsou dnešní otcové na porod svého potomka připravenější než ti, kteří chodili k porodům jako „nováčci“ před dvaceti lety?
Každý tatínek je jiný. Obecně ale platí, že dnes jsou všichni mnohem více informovaní, přicházejí k porodu připravení a hodně porod prožívají, což je logické. Mnohdy skvěle spolupracují a většina z nich je na závěr velmi dojatá.

Znám případy, kdy se tatínkovi k porodu moc nechce. Stává se, že u porodu bývá místo manžela s rodičkou někdo z blízkých příbuzných či kamarádka?
Případy, kdy si rodička vybere k přítomnosti u porodu někoho jiného než tatínka, jsou celkem časté. V mnoha případech je přítomna matka, sestra či kamarádka.

Dá se říci, jestli bývají u porodu klidnější a pro maminku větší oporou mladší tatínkové, nebo spíše ti starší? V čem bývá jejich chování či reakce odlišné?
Rozdíly nejsou ovlivněny věkem, ale spíše charakterem jedince. Je to opět velice individuální.

Doporučují lékaři účast otce u porodu? Myslím tím, že je nějak prokázáno nebo vypozorováno, že pokud má žena takovou oporu, tak ji to pomáhá?
Doprovod u porodu určitě velice vítáme, pro ženy je to v drtivé většině případů velmi prospěšné. Pro mnoho otců je to rovněž zásadní okamžik v životě, který se už mnohdy nemusí opakovat a určitě stojí za to, jej zažít. Přítomnost otce je dokonce možná už i v případech, kdy maminka rodí císařským řezem. Tatínek pak může zůstat u rodičky i při jejím pobytu po náročném porodu.

Na dětské JIP (jednotka intenzivní péče) v nemocnici FNO (Fakutlní Nemocnice Ostrava Poruba) mají v inkubátorech novorozená děti háčkované chobotničky.
Miminkům pomáhají chobotničky