Ze zjištěných průzkumů vyplývá, že pro ty, kteří ročně najezdí méně než deset tisíc kilometrů, je vlastní auto neekonomický luxus. V Ostravě, stejně jako v dalších osmi městech v České republice, proto lidé mohou využívat „auto na půl". Vlastně Otto a Norberta.

Společnost Autonapůl totiž své jednotlivé vozy pojmenovává podle žlutých postaviček ze seriálu Simpsonovi. A protože jich má už 55, musí vybírat i méně známé tváře. Jen tak pro zajímavost Homer jezdí v Praze a třeba Barta nedávno prodali v rámci obnovy flotily.

ČTĚTE TAKÉ: Podprsenky z Kravař: v Praze chtějí bambus a krajku, jižní Morava větší velikost

„Do rezervačního systému má přístup každý uživatel Autonapůl. Stačí předtím zaplatit vratný vstupní poplatek pět tisíc korun a zamluvit si auto přes internet, kde také uvidíte jeho polohu," říká ředitel Autonapůl Michal Šimoník s tím, že auto se odemyká a zamyká čipovou kartou nebo smartphonem.

„Pokud je zamluvené a v pohybu, na mapě je neviditelné a nesledované, jakmile jej ale řidič odstaví, stává se viditelným pro další uživatele," vysvětluje Šimoník.

PARKUJÍ V CENTRU

První vůz se v Ostravě objevil v lednu 2015, loni pak přibyl druhý. K dispozici jsou Kia Ceed hatchback a Combi. Řidiči si je předávají v širším centru města mezi řekou Ostravicí, Nádražní ulicí a sadem Boženy Němcové, nejčastěji však v Matiční ulici u lávky přes Ostravici, kde Lukáš Prnka pracuje.

V každém městě je totiž člověk uživatel, který je jakýmsi patronem vozu a řeší nezbytné věci, jako například odvoz do servisu, případné škrábance či nehody. Lidé se tak nemusejí o nic starat. Pouze jezdí, což je hlavní důvod, proč službu využívají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ostravskou ODS posílil na radnici přeběhlík

„Nemuset vlastnit svůj vůz je osvobozující, nemáte s ním žádnou starost. Navíc půjčovné vás nutí uvažovat ekonomicky - ne vždy je potřeba jet autem," popisuje výhody Petr Kubát, jeden z přibližně dvaceti Ostravanů či firem, který Norberta s Ottem využívá.

Měsíčně zájemci provedou několik desítek rezervací a stále jich přibývá.

„Naše auto po třiceti letech dojezdilo a manžel se dozvěděl o této možnosti. Je to pro nás velmi pohodlná záležitost málo povinností a velký užitek," souhlasí Marcela Zikušková. Autonapůl je jediný provozovatel carsharingu v Ostravě a je připraven vozový park dále rozšiřovat podle poptávky. Na konci loňského roku službu představil městu, s nímž zahajuje jednání o možné spolupráci.

Kolik se za sdílené auto platí?
Za využívání auta lidé platí kombinovaný poplatek jednak za hodinu a jednak za ujeté kilometry. Obě částky se sčítají. Kdo jezdí častěji, má výhodnější ceny.

Kia Ceed hatchback
Cena za hod.: 40 korun (*32 korun)
Maximální cena: 480 korun/den (*384 korun)
Cena za km: 6,1 koruny (*4,9 koruny)

Kia Ceed Combi
Cena za hod.: 49 korun (*39,2 koruny)
Maximální cena: 588 korun/den (*470 korun)
Cena za km: 6,5 koruny (5,2 koruny)

* při útratě nad tisíc korun měsíčně
Zdroj: autonapul.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výstava od soboty ukáže, jak ocel z Ostravy chránila republiku