"Jednou z investičních akcí, kterou pro letošní rok připravujeme, je rekonstrukce parku Čs. letců. V rámci stavby dojde k rekonstrukci stávajících chodníků, která bude nově ze zámkové dlažby, k výměně mobiliáře, úpravě parkovacích míst podél okrajů parku a k sadovým úpravám. Náklady na rekonstrukci budou činit zhruba 5,9 milionů korun," uvedla mluvčí centrálního ostravského obvodu Jana Pondělíčková.

Jak dále doplnila, stavba by mohla začít letos v květnu.

Mohlo by vás zajímat: Přístřešek u Elektry bude v červnu. I s dostupným wi-fi signálem

Podle slov místostarosty Dalibora Mouky je v projektu počítáno i s variantou, která by do centra města opětovně přinesla letadlo.

"Vhodný typ stroje, nejlépe spojený s druhou světovou válkou, se však nedaří získat a momentálně je v jednání výroba věrné kopie. Pokud máte nějaký vhodný tip, třeba i na výrobce modelu, prosíme o něj," řekl Mouka.

Původní letadlo sovětské bitevní letadlo „Šturmovik" bylo do tehdejšího Dzeržinského sadu (dnes park Čs. letců) umístěno v roce 1960 a zůstalo zde do roku 1994, kdy bylo předáno do vojenského muzea v Praze a následně do neveřejného muzea Melun-Villaroche ve Francii.

Čtěte také:

Unikátní vojenské muzeum v Suchdole nad Odrou aneb Cesta za leteckou historií v Moravskoslezském kraji

Archeologové našli v centru Orlové odkazy dávných časů