Stará ‚felda' má za sebou návštěvu Černobylu, bloudění v Kyjevě, tuhé hraniční kontroly na Ukrajinsko-Ruské hranici, panoramatický Volgograd, její posádka projela do Gruzie a přes Tbilisi do Íránu.

„Nejhorší úsek byl asi cestou na ruské město Machačkala. Nová asfaltka brzy skončila a změnila se v nekonečné peklo, které nám vymlátilo silentbloky na nových ramenech, pochroumalo ventilátor na chladiči, zapříčinilo vodu v sání, klouzavou spojku, vydávání divných nezdravých zvuků z celého předku auta při každém přeřazení a prach a bahno úplně všude," vyjmenoval Richard Nemeth z Ostravy, který společně se Stefanem Stefanovem z Kopřivnice, začátkem července vyrazil na dlouhou cestu z Ostravy do Střední Asie a zpátky. 

Stará ‚felda' má za sebou návštěvu Černobylu, bloudění v Kyjevě, tuhé hraniční kontroly na Ukrajinsko-Ruské hranici, panoramatický Volgograd.

Po pár nezbytných opravách ale felicie zase šlape jako hodinky a jeli dále směrem do Gruzie. Na hranicích si škodovka postála dvě a půl hodiny a řidiči si mezitím užívali impozantních horských panoramat.

Dobrodružství v Gruzii

„Při jedné z kontrol v Gruzii k nám přišel policajt a ptal se, jestli jsme Češi a strašně se smál. Pozval nás na ‚základnu' na jídlo. Nakrájel nám meloun, ohřál hovězí vývar, dal bochník chleba a ať se hezky najíme. Hygienické podmínky: 36 stupňů, ostnaté dráty, beton. Byli z nás hodně nadšení a stali se z nás dobří kamarádi," vyprávěl Stefan.

Nad ránem asi sto kilometrů za hranicemi u jedné vesničky si dobrodruzi z Moravskoslezského kraje užili menší pozdvižení.

„Probrali jsme se ve čtyři ráno celí opocení, když nám někdo šmátral po stanu. Nejspíš Gruzínec posilněný vodkou hledal svůj domov," napsala dvojice z kavárny v Tbilisi, kde chytli potřebný wi-fi signál pro spojení s rodinou a přítelkyněmi, a dobíjejí veškeré elektronické přístroje.

Pokračování zabránila víza

„Jsme v Teheránu, kde jsme si měli zažádat o turkmenské tranzitní vízum, které bychom dostali až 24. července, tím pádem nemáme šanci dostat se do Uzbekistánu včas a Tádžikistán taky nestíháme. Pan konzul nás na ambasádě před odjezdem upozornil, že pokud překročíme platnost víza v těchto zemích, tak nám hrozí soud a sankce v řádech desetitisíců. Takže to vypadá bohužel na prohranou papírovou bitvu. Pokusíme si užít ještě cestu zpátky přes Turecko a Rumunsko," oznámil koncem týdne rodáci z Moravskoslezského kraje.

Cestou domů si ale uvědomili, že cestování na hřebíček ještě nepověsí a udělají si i s drahými polovičkami výlet na sever Norska.

Více se dočtete už v dnešním tištěném vydání Deníku, v pravidelném středečním seriálu Felicií pod Himaláj.