„Při každé bouřce nebo silném větru ze stromů padají i silné větve. Mám z toho strach,“ uvádí paní Nikola žijící se dvěma dětmi v Řecké ulici. Právě před jejím domem jsou zřejmé následky víkendové průtrže mračen.

„To bych fakt nechtěl mít na hlavě,“ říká jeden z kolemjdoucích k asi dvoumetrovým větvím z bříz ležícím na dosah od chodníků. O kousek dále v Mongolské ulici, jak obyvatelé vzpomínají, polámala bouřka část kmene stromu s dobře deseticetimetrovým průměrem.

Porubská radnice o tom ví a místostarosta Dalibor Malík vzkazuje, že stačí zavolat či napsat na úřad „My se postaráme, aby byly tyto problémy, spadlé, nalomené větve a vývraty stromů, co nejdříve vyřešeny,“ upozorňuje Malík.

Oddaní vyznavači náboženského směru Hare Krišna na pochodu Padajátra.
Krišnovci s volským potahem táhli Ostravou. Chtějí urazit 100 kilometrů pro mír

Nejproblematičtějšími dřevinami v lokalitě ulic Řecké a Mongolské jsou podle něj ty takzvaně krátkodobé topoly, jeřáby, břízy. „Jejich životnost je dvacet pětadvacet let. Navíc rychle rostou, nemají tak husté a pevné dřevo jako třeba duby. Proto se jim i častěji lámou větve, případně usychají kmeny a hrozí jejich vyvrácení,“ popisuje místostarosta s tím, že nebezpečí se snaží radnice eliminovat jak pravidelnými kontrolami, tak kácením nevhodných dřevin a jejich nahrazováním vhodnějšími.

„Na frekventovaná místa, jako jsou naše Hlavní třída či Porubská ulice, posíláme takzvané stromolezce, aby koruny stromů čistili,“ líčí Renata Hovjaczká z odboru komunálních služeb porubského úřadu.

Stromové „plato“ má podle ní v tomto obvodě padesát i více let. Tak staré stromy jsou na vrcholu životního cyklu, některé pak už za zenitem. „Jsou senescentní, přestárlé. Navíc se při značném deficitu vláhy snaží v pudu sebezáchovy udržet. Pro přežití zachovávají hlavní a kosterní větve vytvářející koruny a kořenový systém, tyto vyživují. Vedlejší a konečné větve ke své existenci nepotřebují, do nich pak omezují přísun vody a živin, nechávají je tedy uschnout a samovolně opadávat,“ popisuje Hovjacká.

Obyvatelé z Klimkovic-Václavovic nechtějí ve svém sousedství „bratříčka“ porubského logistického parku Prologis 1.
Boj o průmyslovou zónu u Ostravy pokračuje. Jde o účelovou hru? A z jaké strany?