Divadlo Jiřího Myrona, jedna ze dvou scén Národního divadla moravskoslezského, stojí už od roku 1894 a je tedy starší než samotné Národní divadlo moravskoslezské. Tato budova původně divadlem nebyla, byl to český Národní dům, který sloužil účelům různých spolků, plesům i přednáškám. Pro stálý divadelní provoz se začal používat až později a svůj dnešní název získal až v 50. letech dvacátého století. Zdroj: NDM

Poslední rekonstrukce nejstaršího kulturního stánku v Ostravě Divadla Jiřího Myrona, které stojí naproti nově zrekonstruované katedrály Božského spasitele, proběhla zhruba před třiceti lety. Ta další se právě připravuje. Projekt přestavby a rekonstrukce by měl být podle informací Deníku rozdělen do dvou částí.

„V první z nich se má jednat o renovaci fasády, novou kavárnu, přemístění předprodeje Národního divadla moravskoslezského (NDM) a vznik pasáže, ve druhé pak o vnitřní prostory zkušeben," uvedl Martin Mlčák z webu msstavby.cz.

Potvrdila to také mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská (NDM je příspěvkovou organizací města pozn. red.).

„Základní potřebou a důvodem oprav je provést generální rekonstrukci jevištních technologií, které mají 30 let od znovuotevření Divadla Jiřího Myrona po jeho vyhoření a ocitají se logicky za hranicí životnosti. Plánujeme tedy generální rekonstrukci a obnovu, takzvaně divadlo technologicky povýšit, aby sloužilo dalších 30 let účelům velké moderní scény," uvedla mluvčí.

Divadelní pasáž

Zároveň by měla být součástí rekonstrukce revitalizace celého areálu Divadla Jiřího Myrona. „Připravujeme přesun předprodeje, vytvoření divadelní pasáže a kavárny pro návštěvníky, tak aby ten prostor, který funguje dnes jen dvě hodiny denně, měl permanenci a umožnil vznik dalšího společenského centra. Přitom by nad kavárnou vznikl další veřejně přístupný prostor pro například dramaturgické úvody a společenská setkání přímo v tomto historickém prostoru," uvedl ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Součástí projektu by mělo být i vytvoření nových ubytoven, nového baletního sálu, orchestrální zkušebny. Všech prostor, které dnes kapacitně nevyhovují, tak, aby odpovídaly standardům.

„A konečně vytvoření klubové scény a takzvaného black boxu, tedy zkušebny, která svými rozměry odpovídá jevišti a zároveň slouží k speciálním projektům. Smyslem rekonstrukce je z celého areálu vytvořit živé kulturní centrum v návaznosti na historický Národní dům," doplnil ředitel Nekvasil.

Do sté sezóny v novém kabátu

Doplnil, že ideální by bylo v sezóně 2018/2019 divadlo na rok vyřadit z provozu a vyřešit náhradní hraní tak, aby divadlo vstoupilo do sezony následující 2019/2020, která bude stou sezónou Národního divadla moravskoslezského, už revitalizované. „S novým prostorem, kulturním centrem a moderním jevištěm, protože je důležité si uvědomit, že Divadlo Jiřího Myrona je největším jevištěm v Moravskoslezském kraji a jedním z největších jevišť v celé republice," uzavřel jiří Nekvasil.