Významní zástupci zejména z podnikatelské sféry našeho regionu přijali pozvání Michala Klímy, předsedy představenstva a generálního ředitele vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s., a šéfredaktora Deníku pro oblast severní Moravy a Slezska Martina Plevy na Setkání s novým hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem.

Hlavní téma: Chytrý region

Účastníci představili své vize a představy, co by měl a bude tento projekt pro kraj znamenat, jaké věci se v tomto směru budou dělat a jak se promítnou do života občanům našeho kraje.

K této otázce se vyjádřili kromě hejtmana Ivo Vondráka také další pozvaní hosté a panelisté diskuse – Jakub Unucka, náměstek hejtmana pro chytrý region a dopravu, Jan Žídek, proděkan Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TU pro rozvoj a spolupráci s průmyslem, Patrik Bocek, zastupitel Moravskoslezského kraje se specializací na chytrý region, Ladislav Glogar, ředitel Moravskoslezského automobilového klastru. Své stanovisko k tématu přednesl také Stan Kubáček – Investment director společnosti Round Hill Capital, která je hlavním regionálním partnerem setkání.

Moderátorem diskuzní části programu byl Martin Pleva.

Podpora systému 4.0

Setkání byli přítomni kromě již zmíněných hostů také například ředitel dopravního podniku Daniel Morys, šéf strojírenských Vítkovic Jan Světlík, Aleš Pavlík, šéf Steelcomu a majitel hokejových Vítkovic, i další významní podnikatelé a hosté.

Hejtman Ivo Vondrák ve svém úvodním projevu uvedl, že cílem je využít moderních technologií nejen k rozvoji průmyslu, ale i například k podpoře služeb pro obyvatelstvo.

„Není to cesta velkého skoku, ale musíme si to poctivě odpracovat. Je třeba si také uvědomit, že věda a výzkum není jen o nějakých excelentních článcích ve vědeckých časopisech, ale je to především o tom, že se výzkum musí aplikovat. V našem regionu máme kde začít. Byla tady vybudována výzkumná centra v oblasti energetiky, v oblasti ekologie, máme tady jeden z největších superpočítačů na světě. To jsou všechno věci, které nám umožňují celý proces nastartovat," vysvětlil hejtman Ivo Vondrák, který také hovořil o podpoře systému 4.0 - současném trendu digitalizace a s ním související automatizace výroby.

Jak uvedl, nelze jeho podporu omezit pouze na oblast techniky, ale je nutné podniknout potřebné kroky ve všech dalších oblastech, kterými jsou například trh práce, struktura vzdělávání a další.

Ve prospěch občanů

Náměstek hejtmana pro chytrý region a dopravu Jakub Unucka dodal, že chytrý region by se měl týkat i běžných občanů. Těm by měl usnadnit život a pomáhat jim.

„Třeba tím, že u zastávek MHD uvidí, jaké aktuální zpoždění jejich spoj má nebo tím, že se při cestě autem z informačních tabulí dovědí, které parkoviště je právě volné," dodal příklady Jakub Unucka.

Podle majitele strojírenských Vítkovic Jana Světlíka je chytrý region velmi dobrá koncepce. „Jde o to, jak stávající věci, které tady už jsou a fungují, ještě lépe využít a propojit," připomenul Jan Světlík.

Zdroj: Deník

ZÁŠTITA:

Diskuzní projekt Deníku Setkání s hejtmanem v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích na téma Chytrý region.Zdroj: Deník 



HLAVNÍ PARTNER:

Diskuzní projekt Deníku Setkání s hejtmanem v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích na téma Chytrý region.Zdroj: Deník