Kontroverzní vyhláška přikazující povinně čipovat psy v Ostravě zřejmě dělá vedení města velkou hlavu.

Kvůli kritice pejskařů začala radnice hledat opatření, jak by lidem od čipování ulevila, ačkoliv takový krok původně odmítala. Před dvěma týdny přišla s tím, že by zákrok mohl provádět zdarma nový veterinář městské policie, který bude působit v Třebovickém útulku. Lidé by si platili pouze čip.

Teď je tady ale další změna. Jeden veterinář by údajně nezvládl načipovat tolik psů, kolik jich ve městě žije, proto bude úleva vypadat nakonec jinak.

Ostrava přispěje lidem na označení psa čipem sto korun, zákrok přitom pejskaři budou moci nechat udělat kteréhokoliv veterináře.

Dva a půl milionu korun

„Starostové obvodů se s městem dohodli na tom, že my přispějeme na každý čip stokorunou. Většina městských částí navíc ještě hledá řešení nějaké dalšího příspěvku navíc. Takže to vypadá, že velká část nákladů na čipování bude pokryta ze strany města," oznámil po zasedání rady města primátor Petr Kajnar.

V Ostravě je podle něj bezmála pětadvacet tisíc psů, takže radnice na příspěvek vyčlení takřka dva a půl milionu korun. Poté, co si lidé nechají psy načipovat tam, kde budou chtít, jim příspěvek budou proplácet radnice jednotlivých obvodů. Starostové městských částí navíc potvrzují, že hledají i svá řešení, jak pejskařům ulevit od povinnosti, která začala platit na počátku letošního roku.

„Budeme částku za čipování pejskařům z našeho obvodu dokrývat do určité výše, kterou teprve pevně stanovíme. Toto opatření musí nejprve schválit rada obvodu a pak zastupitelstvo," vyjádřil se starosta Poruby Lumír Palyza.

Místostarosta nejlidnatější ostravské části Jih Radim Miklas pak uvedl, že tato radnice svůj příspěvek představí až poté, co město bude mít finální variantu svého opatření. „V tuto chvíli ještě nemáme žádné konečné stanovisko z města, takže vyčkáváme. Až bude zcela jasné, jak to s čipováním bude, tak přijmeme nějaké opatření. Určitě v něm dojdeme ke shodě i s jinými velkými obvody," nastínil Miklas.

Co když se váš pes zatoulá „za hranice" Ostravy

Majitelé mají povinnost své psy nejen očipovat, ale také je přihlásit do evidence městských obvodů, v nichž žijí. Pokud se pes ztratí, chovatel se dá snadno vypátrat. Složitější bude, pokud se pes zaběhne třeba do Opavy či Frýdku-Místku.

Diskuse kolem nové vyhlášky o povinném čipování psů nemají konce. Stále zůstává spousta nezodpovězených otázek.

Chovatelé se například ptají, kde budou jejich psi registrováni a zda budou mít čipy význam i v tom případě, že se pes zaběhne jinde než v Ostravě.

Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská uvedla, že majitelé mají povinnost své psy nejen očipovat, ale také je nahlásit do evidence městského obvodu, v němž žijí. „Psy budeme evidovat podle trvalého bydliště jejich majitele. Zapsáni jsou v celoměstském registru," řekla mluvčí magistrátu.

V praxi to tedy bude vypadat tak, že pokud se očipovaný pes ztratí, ostravští strážníci mohou bez problémů pomocí speciálních čteček zjistit komu se zatoulal, a majitele dohledat. Co když se ale pes registrovaný v Ostravě zatoulá třeba až do Opavy či Frýdku-Místku?

Tady už je to poněkud složitější. Mluvčí magistrátu vysvětlila, že město může zřídit pouze vlastní databázi čipovaných psů. „Mimo náš správní obvod nemůžeme vést evidence chovatelů," sdělila Vojkovská.

Podle vedoucího útulku v Třebovicích ale majitelé přesto mají šanci, že ztraceného psa ještě někdy uvidí. „Buď si psa mohou nechat za poplatek zapsat do národního registru, nebo strážník, který jej najde, informuje své kolegy ze sousedních měst, zda právě tento čip nemají v evidenci," popsal Jaromír Somerlík.

Povinné čipování psů vnímá šéf ostravského útulku jako jednoznačný přínos. „U nás v útulku psy čipujeme už devět let a za tu dobu se obrovsky navýšil počet ztracených psů, kteří se opět vrátí ke svému majiteli," tvrdí Somerlík s tím, že dříve to bylo jen okolo čtyřiceti procent nalezených psů. Přes všechny tyto výhody se ale stává, že v útulku zůstávají i očipovaní psi a jejich „páníčka" není snadné vypátrat.

K TÉMATU

Obvody zvažují, jak občanům s čipováním psů pomoci

Ostrava Kontroverzní vyhlášku o čipování psů stále provázejí změny. Veterinář městské policie nakonec nebude čipovat psy zdarma, místo toho Ostrava každému pejskaři přispěje na čip sto korun. Také obvody se snaží vymýšlet chovatelům úlevy. Například centrální obvod sníží lidem o dvě stě korun poplatky za psy. „Například lidé, kteří pobírají důchod, nebudou muset v roce 2014 poplatek za jednoho psa vůbec platit," uvedl místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Dalibor Mouka.

Lidé, kteří žijí v bytech, pak budou místo patnácti set korun platit třináct set. Návrh rady ale ještě musí posvětit zastupitelé tohoto obvodu i statutárního města Ostravy.

Co největší část nákladů na čipování chce lidem doplatit porubská radnice. „Máme vytvořeny určité návrhy, ale zatím řešíme, jakým způsobem to udělat, aby byl systém pro lidi co nejpříznivější, nemuseli běhat mezi úřady a neměli s tím zbytečné výdaje. Teprve pak budeme moci veřejnost seznámit s tím, jakou částku jim proplatíme a jak to bude probíhat," uvedl mluvčí Poruby Martin Otipka.