Přestože stačí olej přivézt v uzavřené nádobě do jednoho ze sběrných dvorů OZO Ostrava, ve kterých přebytky shromažďují a dále recyklují, volí většina lidí pohodlnější likvidaci nalít do výlevky dřezu nebo do záchodu.

Vysrážený tuk tvoří s jinými nečistotami tuhé nánosy a zabraňuje volnému průtoku odpadních vod. Tyto usazeniny pak v čistírnách páchají pěknou neplechu. Jejich odstranění je finančně a technologicky náročné a studená voda, která zpomaluje účinnost čistění, problému rozhodně neulehčuje.

„Žádný zásadní posun v množství oleje vypouštěného do kanalizací není. Rádi bychom z technologického hlediska problému nějak předcházeli, ale z naší strany to není možné. Vodárny na to nejsou uzpůsobeny. Chtěla bych tímto apelovat na čtenáře, aby správnou likvidaci tuků a oleje nebrali na lehkou váhu,“ vzkázala mluvčí Ostravských vodáren a kanalizací Martina Gavendová.

Ostravané si sice oproti loňskému roku polepšili v třídění odpadu, ale kanalizace jsou po svátcích zahlcené tukem, stejně jako minulý rok.

JAKUB MALCHÁREK