„Policie bude svá opatření nadále rozvíjet a upravovat podle dalších dostupných informací přicházejících z Belgie a aktuální bezpečnostní situace. V tuto chvíli ubezpečujeme veřejnost, že policie nemá žádné indicie o tom, že by občanům České republiky hrozilo jakékoliv nebezpečí," uvedla tisková mluvčí Kateřina Rendlová z Ředitelství služby cizinecké policie.

Veškerá nastavená bezpečnostní opatření podle jejích slov odpovídají aktuální situaci a jsou výhradně preventivního charakteru.

"Zvýšená bezpečnostní opatření se v současné chvíli týkají všech pěti mezinárodních letišť v České republice," doplnila Rendlová.

Situace na letišti Leoše Janáčka

Zvýšené bezpečnostní opatření přijelo také ostravské letiště v Mošnově.

Deník po celý den sledoval situaci na ostravském letišti Leoše Janáčka. Během dopoledne byl poznat zvýšený pohyb policistů. Ti, kteří běžně dohlížejí na pořádek v odletové hale, byli mimořádně vybaveni samopaly.

Na letišti byl však jinak klid. Odpoledne se koncentrace cestujících zvýšila. A to v souvislosti s odletem pravidelné linky do Londýna v 17.45 hodin.

Bezpečnosti opatření se odpoledne již nezměnila.

Zvýšené bezpečnostní opatření přijelo také ostravské letiště v Mošnově.

V odletové hale byla doprovodit svého syna paní Milada Havlíková. "Syn dnes letí do Londýna, samozřejmě jsme o útocích v Belgii slyšeli a máme strach, ale let už rušit nebudeme," uvedla paní Milada.

Bezpečnostní opatření se zvýšila také v obchodním a zábavním centru Forum Nová Karolina.

"Centrum hlídá odpovídající počet strážců a to jak venku, tak i vevnitř. Riziková místa jsou pravidelně kontrolovaná. V souvislosti s útoky v Belgii máme posunutou směnu, jsou tady zkušenější lidé. Více si všímáme příchozích," uvedl Martin Kubík, ředitel FNK.

Situace v Bruselu

Redaktorům Deníku se podařilo kontaktovat europoslankyni Kateřinu Konečnou (KSČM), která je právě v budově parlamentu v Bruselu.

"Nejezdí hromadná doprava, dostali jsme výrazné doporučení nevycházet z budovy, stejně jako ostatní lidé, kteří jsou ubytovaní v okolních hotelech nebo se nachází v dalších zdejších budovách. Podle mých informací jsou všichni naši lidé v pořádku. Řídíme se bezpečnostními pokyny," popsala aktuální situaci v hlavním městě Belgie Kateřina Konečná.

"Nefungují mobily, nevíme, jestli mobilní sítě jsou přetíženy nebo je tomu tak z bezpečnostních důvodů," uvedla dále europoslankyně, která lítá do Bruselu pravidelně vždy ranní linkou. "Naprosto výjimečně jsem tentokrát přiletěla v pondělí večer, a to kvůli hlasování," doplnila.

Atmosféru v Bruselu nám přiblížila i čtyřiadvacetiletá Ostravačka Alena Bálková, která studuje mezinárodní ekonomii a managemet na tamní univerzitě KU Leuven.

Zvýšené bezpečnostní opatření přijelo také ostravské letiště v Mošnově.

„Jsem doma a ráno mě vzbudily zprávy a hovory od přátel a rodiny, kteří se chtěli ujistit, zda jsem v pořádku. Neustále jsou slyšet sirény bezpečnostních složek a všude lítají helikoptéry. Ze školy mi přišel informační e-mail, ve kterém stálo, že byla škola uzavřena a pro ty, kteří se v ní aktuálně pohybují, se hledá doprava, která by je dostala mimo město, popřípadě domů. Všechno se řeší prostřednictvím Facebooku, lidé se ptají a vyjadřují soucit i obavy," popsala Alena Bálková s tím, že v Bruselu studuje magisterský obor už druhým rokem.

„Maminka od přítele pracuje přímo na letišti Zeventem u odbavovacích přepážek a jeho otec v Evropské komisi, měli ale štěstí, právě včera odjeli na dovolenou," řekla krátce po výbuších Alena Bálková.

Štěstí měl také bývalý ostravský primátor a moravskoslezský hejtman, současný europoslanec Evžen Tošenovský.

„Jsem momentálně v Praze, nicméně vím, jaká je v Bruselu situace, jsem v neustálém kontaktu se svou kanceláří v parlamentu. Měl jsem letět úterním ranním spojem, doprava je v Bruselu podle mých informací úplně zastavena," řekl jen v krátkosti Evžen Tošenovský.

Česku útok nehrozí

České republice teroristický útok nehrozí. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na svém twitterovém profilu. Bezpečnostní složky státu jsou přesto v plné pohotovosti. Podle Chovance z preventivních důvodů - více zde

Online reportáž