Deník včera porovnával ceny másla celkem v deseti ostravských prodejnách.

Čtvrtka (250 gramů) másla se dala nejlaciněji nakoupit za 39,90 koruny, nejdražší stála 54,90 koruny.Ceny másla se v současnosti podle předsedy představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka dostaly na nejvyšší hladinu v historii mlékárenství.

Důvodů zvýšení ceny je podle něj více a jde o jev, který se projevuje v celé Evropě. „Poptávka po másle celosvětově vzrostla, máslo v posledních letech zažívá svoji ,renesanci’ a je opět uznáváno jako vysoce hodnotná a zdravá potravina. Bohužel se ale nyní na jeho výrobu nedostává surovina, tedy smetana. To je dáno jednak tím, že došlo po období nedávné krize k určitému snížení produkce mléka, které má nyní v létě, také nižší tučnost. Navíc se spotřebovává více mléka do jiných hodnotových výrobků, jako jsou například sýry, jogurty a další,“ vysvětlil Jiří Kopáček.

Podle něj by do budoucna ceny másla mohly klesnout. Snížení cen by se ale zákazníci mohli dočkat až zkraje podzimu. Podle šéfa mlékárenského svazu by se máslo mohlo prodávat kolem 40 korun za 250gramové balení.

Zákazníci: máslo je drahé, ale…

U regálů s máslem včera šlo v obchodech zaslechnout i stesky některých zákazníků nad vysokou cenou. „To je síla, skoro padesát korun za čtvrtku másla,“ kroutila hlavou odhadem čtyřicetiletá žena. Její partner reagoval s nadhledem: „Jestli zaplatíme za nákup o deset nebo dvacet korun více, to nás už nezabije. A kolik těch kostek másla spotřebujeme za měsíc? Čtyři, nebo pět?“ dodal lakonicky muž.

Ilustrační foto.
První pálenka? Bude z třešní, jejich úroda je ale letos mizerná

Ostravané oslovení v anketě většinou odpovídali, že zdražení másla je sice výrazné, ale brali situaci s nadhledem. Ivan Pavlas například odpověděl, že máslo moc nepoužívá. „Navíc se s tím nárůstem nedá nic dělat. Žena si ale občas postěžuje, třeba když peče buchty a koláče,“ uvedl Ivan Pavlas.

Jana Křenková z rostoucí ceny másla nadšená není, ale říká, že tuto potravinu až tolik zase nekupuje. „Naše rodina spotřebuje za měsíc tři nebo čtyři čtvrtky másla. To po tom zdražení znamená navíc odhadem šedesát korun. To nějak přežijeme,“ uvedla Jana Křenková.

V ostravské prodejně Gran Moravia prodávají čerstvé krájené máslo a podle prodavačky v poslední době po něm poptávka zákazníků roste. Za 100 gramů si tady účtují 19,90 koruny.

Hledání zaměstnání. Ilustrační foto.
Nezaměstnaných v Ostravě ubylo už pátý měsíc po sobě

Pro máslo do Polska?

Irena Rotreklová ráda nakupuje v sousedním Polsku. „Kuřecí maso, sýry, margaríny i máslo. To vše nakupuju na těch trzích, někdy i v obchodech. Taky brambory a zelí tam mají dobré. Máslo ale zdražilo i v Polsku,“ řekla Irena Rotreklová.

Jak Deník zjistil z akčních letáků tří polských prodejen, prodává se 200 gramů másla v rozmezí od 4,99 do 6,99 zlotého. To při přepočtu na koruny znamená zhruba 33,50 až 44,50 korun.

Právě máslo z Polska, Německa a Belgie lze často nalézt i na pultech našich obchodů. Dovozy se podle předsedy představenstva Českého svazu mlékárenského podílejí na průměrné tuzemské spotřebě másla (v roce 2016 to bylo 5,4 kilogramu na osobu) z více než poloviny.

„Ale určitě nejsou tyto výrobky kvalitnější než ty české. Je to skutečně na našich spotřebitelích, aby byli loajálnější k domácím potravinám. V některých obchodních sítích se ale kolikrát ani české máslo nedostane,“ dodal Jiří Kopáček.

Oldřich Burian byl mezi posledními, které záchranáři před dvaceti lety z lokality Žabník evakuovali. Jak ukazuje, cítil se na půdě svého domku v bezpečí, a navíc měl nafukovací člun.
"Velká voda přišla bleskově," vzpomíná na rok 1997 Oldřich Burian ze Žabníka