Posledního listopadového dne po téměř osmi měsících skončila rekonstrukce Nádražní ulice v úseku od ulice 30. dubna po ulici Stodolní.

Současně bylo dáno ve známost, že práce od tohoto místa až po křižovatku se stěžejní ulicí 28. října budou opět pokračovat na jaře. Jejich začátek se pomalu blíží…

Podle investičního náměstka Břetislava Rigera bude druhá etapa rekonstrukce zahájena na přelomu března a dubna s tím, že přibližně od 10. března budou probíhat přípravné práce, zejména vyznačování stávajících inženýrských sítí.

„Dříve opravy nezačnou, protože nelze vyloučit návrat zimy v průběhu března," uvedl Břetislav Riger.

Z Nádražní ulice v centru Ostravy se do dvou měsíců stane opět staveniště.

Co rekonstrukce přinese?

Stejně jako loni bude modernizována kanalizace, vodovod a plynovod, budou položeny nové koleje a vyměněn povrch vozovky. Velkou proměnou projde také tramvajová zastávka Elektra, kde budou vytvořeny nástupní ostrůvky.

Přesný harmonogram prací ale ještě není znám, město o něm bude informovat během prvních březnových dní. S tím souvisejí také omezení v dopravě. Jisté je tak zatím jen to, že práce budou opět členěné do jednotlivých etap s výlukou individuální a tramvajové dopravy v právě rekonstruovaných úsecích.

Proto zde bude zavedena náhradní autobusová doprava v předpokládaných termínech 1. až 4. dubna, 4. až 6. června a během letních prázdnin mezi 25. červencem až 27. srpnem. 

„Od začátku první výluky do skončení té poslední navíc nebude v provozu zastávka Elektra," informoval předběžně tiskový mluvčí Dopravního podniku města Ostravy Miroslav Albrecht s tím, že jízdní doba linek mezi zastávkami Karolina a Stodolní se během rekonstrukce prodlouží o jednu minutu.

Úlevy z nájmu? Není komu

Už loni se s mnohdy až existenčními problémy potýkalo mnoho místních obchodníků. Centrální městský obvod řadě z nich při splnění určitých podmínek pomohl úlevou z nájemného, té se ale letos naprostá většina obchodníků nedočká.

V úseku, který se bude opravovat, se totiž nachází pouze tři nebytové prostory ve vlastnictví obvodu. Zbylé budovy patří soukromým majitelům.

„Bývalá prodejna Librexu bude navíc v té době rekonstruována. O případném poskytnutí slevy z nájemného ostatním dvěma nájemcům bude rozhodovat rada obvodu po zveřejnění harmonogramu prací," uvedla mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

Boj obchodníků

Většina z oslovených prodejců v budovách soukromých majitelů se tak bude bát o holé přežití.

„Fakt nevím, co bude. Mám z toho obavy. Do těchto prostor jsem ale hodně investovala, takže obchod přesouvat nehodlám. Budu bojovat," řekla Jarmila Martinísková z květinářství Kytičkárna.

„Už minulý rok jsme měli velký úbytek zákazníků a pokles tržby. Teď to bude ještě horší. Bude tu hluk, prach a jak sem budeme dostávat zboží, to netuším," obává se Eliška Kubačáková, vedoucí prodejny Vega se zdravou výživou, která v Nádražní zůstala proto, že nesehnala v centru Ostravy vhodnější prostory.

Nejen Eliška Kubačáková si ale klade otázku, zda ji druhá etapa rekonstrukce Nádražní ulice, která má být hotova do konce letošního roku, nepoloží ekonomicky na lopatky.