VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zázemí pro děti? V centru Ostravy spíše výjimka

Ostrava -Rodiče v Ostravě postrádají restaurace, kam by mohli vzít své děti. Redakce Deníku otestovala několik podniků v centru městaa zjistila, jak jsou na malé hosty připraveny.

14.5.2011 7
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv Deníku

Jolana Hájková je matkou pětiletého syna Marka. Sem tam by si ráda oddychla a vzala ho na oběd do restaurace. Na výběr ale v Ostravě moc nemá.

„Najít restauraci, kde je dětský koutek, dětská židlička a kde nabízejí nějaká dětská jídla, je v Ostravě docela problém. Třeba v zahraničí jsou na každém rohu,“ říká matka. Podobný názor mají i rodiče čtyřleté Karolíny.

„Vadí mi, že se v hodně restauracích kouří, a když už jsou nekuřácké, tak tam zase není nic pro děti a dcera tam dlouho nevydrží,“ míní Petra a Radim Szlauerovi.

Redakce Deníku vyrazila do centra Ostravy zjistit, jak jsou tamní restaurace připraveny na malé hosty.

Hned v prvním podniku, v restauraci Astoria na Masarykově náměstí, nenašla nic, co by zpestřilo dětem pobyt. Žádné hračky, žádný dětský koutek, žádné dětské jídlo ani židličky.

„Je pravda, že k nám rodiče s malými dětmi chodí docela často. Ptají se, zda máme židličky nebo nějaké hračky, ale nic takového nenabízíme. Nemáme ani žádná dětská jídla, jen poloviční porce,“ říká Růžena Korčíková, která tady obsluhuje.

Je libo babyccino?

O poznání lépe jsou na děti připraveni v restauraci Café au pére tranquille poblíž Stodolní ulice. Pro malé hosty tady mají hračky, omalovánky i dětské jídelní židličky a nechybí dokonce ani přebalovací pult.

„Rodiče s malými dětmi k nám chodí a chválí si, že máme dětské židličky. Co se týká jídla pro děti, nabízíme spoustu druhů palačinek a ty mají děti rády. Žádné speciální menu nemáme,“ zmínila servírka Michaela Paličková.

Také v některých kavárnách na dětské hosty nezapomínají. Například v kavárně Sedmé nebe v Chelčického ulici mají pro děti speciální nápoj babyccino.

„Babyccino vypadá přesně jako cappuccino, akorát je bez kofeinu. Jde jen o našlehané mléko posypané kakaem. Dětem se líbí, že vypadá jako káva, kterou si dávají jejich rodiče,“ vysvětluje kavárnice Markéta Špoková.

K jídlu tady pro děti mají třeba Bílou paní, Amálku nebo Červenou karkulku. „Jsou to různé druhy palačinek. Ty názvy děti přitahují a palačinky pak úplně jinak chutnají,“ usmívá se Špoková.

Ve dvoupatrové kavárně Cafe Cox v Ostravské bráně se chystají na přestavbu dětského koutku. „Zatím jsme měli takový provizorní. Pár hraček, koberec… Chtěli bychom tady mít skluzavku, balonky a další zázemí pro děti,“ tvrdí majitel kavárny Petr Kamenský.

Přiznává, že rodiny s dětmi k nim zamíří jen zřídka. „Myslím, že spíše než do kaváren chodí do různých dětských center, kterých je v Ostravě spousta.“

Jak to vidí známý odborník na gastronomii Pavel Maurer?

Vadí mi, že když už v restauraci nabízejí dětská menu, tak jde většinou o smažená jídla jako hranolky a řízek, která jsou pro kuchaře nenáročná na přípravu. Postrádám ale například kynuté meruňkové knedlíky s tvarohem nebo palačinky. Prostě to, co dětem opravdu chutná. Myslím, že by si měli kuchaři vzpomenout na své dětství a na to, co jim tehdy chutnalo a podle toho se řídit. Co se týká dětských koutků a dalšího vybavení pro děti, myslím si, že je to jeden z kroků, jak přitáhnout více hostů v době, kdy si restaurace často stěžují na nedostatek zákazníků. Určitě záleží na typu podniku. Třeba tam, kde nabízí vysokou gastronomii, se to až tak nehodí, ale do běžných průměrných restaurací určitě ano.
POSTŘEH IVY HAVLÍČKOVÉ: Děti v restauraci a slušné chování

S dětmi do restaurace chodím docela často. Přijde mi normální, že když se chci najíst, případně se odpoledne setkat s přáteli, beru s sebou také své děti. Přece pro ně nebudu kvůli tomu shánět hlídání?

Vhodné restaurace, tedy nekuřácké, kde vaří dětská jídla a v ideálním případě nabízí i nějaký koutek na hraní, se ale v Ostravě nehledají snadno. Tady mají restauratéři ještě co dohánět.

Ale i my, rodiče, máme stejně jako restauratéři, svoji úlohu. Na nás je naučit své děti, jak se mají v restauraci chovat a jak správně stolovat. Rozlitý džus určitě žádná tragédie není. Nevychované a neukázněné dítě, které běhá mezi stoly, vadí i mně.

Autor: Tereza Krumpholzová

14.5.2011 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Festival Hrady.cz v Hradci nad Moravicí.
50

Festival Hrady přilákal do Hradce tisíce návštěvníků

Fakultní nemocnice Ostrava. Ilustrační foto
18

Agresivních pacientů stále přibývá, někteří vyhrožují, další dokonce útočí

Baník předvedl parádní obrat, nakonec ale o výhru přišel

/FOTOGALERIE/ Série bez výhry nad Teplicemi se prodlužuje. Fotbalisté Baníku ani poosmé nedokázali soupeře ze severu Čech porazit, byť chvíli před koncem vedli 3:2. Po posledním rohu ale neuhlídali Martina Filla.

V pondělí se rozhodne, co s flekatým ledem na havířovském zimáku

Situaci s ledem na havířovském zimním stadionu budou řešit na společném setkání zástupci Správy sportovních a rekreačních zařízení a hokejového klubu HC AZ Havířov v pondělí.

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Dolní Lomná - Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Ochránci přírody společně s lesníky a rybáři vytvořili v Beskydech umělá trdliště a školky pro pstruhy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení