Noc vědců v Ostravě

Ne každý hrdina létá vzduchem a střílí ze zbraně. Někteří z nich se o naši bezpečnost starají z laboratoří.

A právě tyto hrdiny bude mít ostravská veřejnost možnost poznat dnes v podvečer během čtvrtého ročníku Ostravské Noci vědců. Akci od 17 do 22 hodin pořádají Ostravská univerzita a letos poprvé také VŠB Technická univerzita Ostrava. Vědecko-popularizační akce pod záštitou Evropské komise se bude konat na fakultách obou škol na mnoha místech v Ostravě. Letos na téma bezpečnost!

„K organizaci jsme přizvali Městskou policii Ostrava, která si připravila dynamické ukázky koní, psů a sebeobrany pro ženy, Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje s prezentací záchranné vyprošťovací techniky, protidrogové centrum Renarkon s debatou o návratu vyléčených do reality, iniciativu PrsaKoule zaměřenou na prevenci rakoviny prsu a prostaty nebo Minikino, které si připraví pro návštěvníky celovečerní film ve formě venkovního promítání," uvádí koordinátorka celé akce Tereza Gerthnerová z Ostravské univerzity.

Red Bull Flying Bach

Co by Johann Sebastian Bach řekl na to, že se jeho hudební kousky z 18. století dočkaly zpracování jedním z nejmodernějších tanečních stylů současnosti bboyingu? Show Red Bull Flying Bach se po čtyřech letech vrací zpět do ČR.

Unikátní představení se koná zítra od 20 hodin v ostravské Multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice. 

Řídím bez opice

Moravskoslezská policie se rozhodla zopakovat akci nazvanou Řídím bez opice, která měla mezi motoristickou veřejností velký ohlas.

Koná se v sobotu 1. října od 8 do 18 hodin v Centru bezpečné jízdy Libros v Ostravě-Přívoze a je určena široké veřejnosti

Řidiči si díky ní mohou vyzkoušet, jaké to je řídit pod vlivem drog či alkoholu. Na motoristy čeká několik úkolů - více zde.

Julie, Ofélie, Viola a další… 

V Ahol Gallery v Ostravě-Vítkovicích byla ve čtvrtek zahájena výstava obrazů Lenky Kocierzové pod názvem Julie, Ofélie, Viola a další… Jedná se o výstavu Shakespeare a jeho dívčí postavy. Zdálo by se, že v Ostravě je letos „přeshakespearováno". Autorka však otevírá téma Shakespeare z pohledu žen.

Co se stane, když se téma „otočí"? Jak jsou na tom dnešní Julie? A co tak Falstafové? Co Katka? Určitě je i toto téma hodno aspoň vzít na vědomí, kam jdou vztahy, zda existuje láska a kam směřuje oblast citů, mnohdy nepochopených. Na vernisáži vystoupí studenti AHOL Střední odborné školy v úryvcích Shakespearových komedií. Výstava potrvá do 14. listopadu.

Motorkáři si dají sraz ve Pstruží

Motorkáři se můžou těšit na sedmý ročník motosrazu, který se koná na parkovišti u restaurace Vlčárna ve Pstruží. Slavnostní zahájení srazu je na programu v sobotu ve 13 hodin, poté bude následovat prezentace a výstava motocyklů. Chybět pak nebude ani hodnocení nejpěknějšího motocyklu na srazu, společná vyjížďka nebo soutěž v hodu rámem, kolem či pneumatikou.

Vodáci uzamknou meandry

Na letošní poslední plavbu vodáci vyrazí zítra, kdy symbolicky uzamknou místní chráněné meandry na řece Odře. Zájemci mohou řeku sjet na loďkách z městské půjčovny. Čeká na ně 6,7 kilometru dlouhá trasa ze Starého Bohumína k výstupnímu místu do polského Zabełkowa a proplují přírodní památkou Hraniční meandry Odry. Sraz účastníků k uzamykání meandrů bude v sobotu v 9.30 hodin u nástupního místa ve Starém Bohumíně. Start v 10 hodin.

V Sudicích zapějí sbory

Obec, Římskokatolická farnost v Sudicích a Sdružení obcí Hlučínska zvou návštěvníky na v pořadí již 19. ročník Setkání chrámových sborů Hlučínska. Uskuteční se v neděli od 15 hodin v pseudogotickém kostele sv. Jana Křtitele. „Všechny koncerty jsou určeny ke 110. výročí vysvěcení našeho kostela. Zúčastní se jej celkem devět chrámových sborů z obcí na Hlučínsku, každý koncert potrvá přibližně deset minut," uvedl starosta Sudic Petr Halfar. Představí se chrámové soubory z Kravař, Chuchelné, Kobeřic, Hati, Ludgeřovic, Štěpánkovic, Píště, Hněvošic a sbor ze Sudic. 

Open Mic v Novém Jičíně

Klub Galerka poskytne šanci začínajícím umělcům a nechá je vykouknout na svět. Zítra od 18 hodin dostanou prostor noví, mladí, ale i staří muzikanti, aby návštěvníkům předvedli svůj talent. Nový pořad Open Mic chce ukázat, že Nový Jičín měl nejen v minulosti úspěšné a důležité osobnosti, ale že se jimi může pochlubit i v současnosti.

Open Mic představí nejen folkové muzikanty, ale dá prostor také umělcům, kteří jsou spjati s jakoukoli muzikou, divadlem či literaturou. Zítra budou prvními účinkujícími Open Micu skladatel, zpěvák a kytarista René Matlášek a acousticfolkoví muzikanti René Souček a Václav Fajf. Vstupné bude mezi 30 až 50 korunami.

Burčákobraní a pohádky na zámku v Kravařích

Zámecké burčákobraní se uskuteční zítra od 14 hodin na zámku v Kravařích. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení cimbálové muziky a folklorních souborů, například z obce Pietrowice Wielkie v Polsku. Součástí bude také ochutnávka vín a prodej burčáku.

Město také zve na speciální prohlídku zámeckého muzea s názvem Zámek plný pohádek. Uskuteční se zítra od 14 hodin na Zámku Kravaře.

Návštěvníci se mohou těšit na pohádkovou cestu s Bílou paní, která je provede zámeckým muzeem. Tam budou čekat postavy ze známých pohádek. Vstupné na prohlídky činí 30 korun. 

Hrčava chystá gastrofestival

Oslava plná jídla a pití zítra ovládne Hrčavu. Devátý ročník gastronomického festivalu a bierfestu vypukne ve 12 hodin, na programu budou také hudební vystoupení. Slosovatelné vstupenky vyjdou na 25 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma. 

Naturální kulturisté míří do Karviné

Městský dům kultury bude zítra hostit Grand Prix Karviná 2016, mezinárodní soutěž v naturální kulturistice mužů, žen a dětí. Semifinále začne v 10 hodin, finále pak v 16 hodin.

Fulnek: Indiánskou stezkou

Milovníci přírody a malí odvážlivci se mohou zítra vydat na Indiánskou stezku. Spolek T. O. Touhy ve Fulneku připravil branný závod pro dvoučlenné hlídky v kategoriích 7 až 10 let, 11 až 14 let a nad 15 let, aby si účastníci mohli prověřit své znalosti z oblastí topografie, astronomie, a také své tábornické a další dovednosti.

Akce se koná za každého počasí, start bude v 8.30 hodin na Komenského náměstí pod schody ke kostelu ve Fulneku. 

Další ročník pochodu je tady

Hlučín Pokud máte rádi turistické pochody, pak byste zítra rozhodně neměli chybět na akci s názvem Hlučínsko-vřesinská šlápota. Letos se uskuteční už je její desátý ročník. Začátek akce je naplánován na 9 hodin na nádvoří hlučínského zámku.

Cílem je sportovní areál ve Vřesině u Hlučína. Startovné činí 30 korun. 

Sejdou se sběratelé hlavolamů

Sál Kulturního domu ve Větřkovicích bude v neděli dějištěm 14. ročníku setkání výrobců a sběratelů hlavolamů a jiných kuriozit.

K vidění budou hlavolamy z celého světa, které si návštěvníci mohou vyzkoušet. Budou také svědky světových premiér několika z nich.

Akce se zúčastní špičkoví výrobci a sběratelé hlavolamů nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Součástí budou i ukázky sběratelských kuriozit. Akce se koná od 9 do 16 hodin. 

Hasiči si zazávodí o mistrovský titul

Město Štramberk bude první říjnovou sobotu hostit v pořadí druhý ročník mistrovství České republiky dobrovolných hasičů v disciplínách TFA (nejtvrdší hasič přežije). Po slavnostním zahájení v 9.30 hodin na náměstí pod Trúbou se soutěžící v kompletním zásahovém oděvu, přilbě a s tlakovou lahví na zádech utkají v několika disciplínách, přičemž zdolat budou muset mimo jiné také více než tři sta schodů štramberské Trúby.

Výsledky a nejlépe umístěné hasiče vyhlásí pořadatelé, kterými jsou Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, Krajské sdružení hasičů Moravskoslezského kraje, město Štramberk a další spolky, třicet minut po 15. hodině. Pořadatelé také upozorňují návštěvníky, že z důvodu konání této celostátní akce bude hrad Štramberk v sobotu zcela uzavřen veřejnosti. 

Svatováclavský koncert v Petřvaldě

Kostelem svatého Mikuláše v Petřvaldě bude znít v neděli 2. října hudba různých žánrů. V rámci Svatováclavského koncertu, který připravuje tamní římskokatolická farnost, vystoupí Ostravský smíšený sbor pod taktovkou Jana Spisara.

Milovníci hudby i zpěvu se mohou těšit na skladby klasiků i současných autorů, hudbu duchovní, židovskou i ukázky lidových skladeb. Vstupné na koncert, který začne v 16 hodin, je dobrovolné. 

Podzimní jarmark v Jeseníku nad Odrou

První říjnová sobota bude v Jeseníku nad Odrou patřit podzimnímu jarmarku a výstavě ovoce a zeleniny. Akce se uskuteční u kulturního domu od 7.30 hodin. Pro návštěvníky bude připraven kotlíkový guláš, bramboráky i něco teplého na zahřátí. Chybět nebude ukázka lisování jablečného moštu, prodej ručně vyrobených mýdel a čajů, medu či perníčků.

Zájemci si budou moci zakoupit ručně vyráběné šperky, svíčky, hrníčky, dekorace, polštářky i ručně šité hračky. V klubovně bude připravena výstava ovoce a zeleniny a ukázky výtvarných prací dětí ze ZŠ a MŠ. Celý jarmark doprovodí cimbálová muzika Jánoš a pohádkové pásmo pro děti.

Soumrak loupežníků na hradě Sovinci

Letošní předposlední historicko-pohádková akce na hradě Sovinci pod názvem Soumrak loupežníků aneb Lapkové a kati při práci na loupežnické stezce se koná zítra a v neděli.

Návštěvníci uvidí šermířskou společnost z Prahy Bibus Spiritus a jejich úspěšná představení Růže v oceli a Velké nepřátelství. Jako další se představí objev letošní hradní sezony, skupina scénického šermu Fuente ovejuna s pohádkovými příběhy Jan Žižka a Rumcajs. S úspěšnou groteskou Hlad a vyhlášenou veselohrou Igor to zařídí přijede na Sovinec skupina scénického šermu Taurus, která působí jako servisní organizace barrandovských filmových ateliérů.

Pro nejmenší bude připraveno loutkové divadlo Kašpárkův svět a pohádková babička. Návštěvníci si mohou vyslechnout besedu o dravých ptácích a taktéž se s nimi vyfotit na ruce. Součástí akce je i prohlídka s průvodcem každých 30 minut.

ZA HRANICEMI KRAJE

Do Valašského muzea na Svatováclavské hody
V muzejních hospodách Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm to v sobotu bude vonět! Návštěvníci Dřevěného městečka se mohou těšit na Svatováclavské hody.
Připraveny budou hodové speciality, v rámci programu vystoupí od 14 hodin Beskydský orchestr při ZUŠ Rožnov pod Radhoštěm.