Trolejbusy jezdí v Ostravě už od roku 1952, a ačkoliv tvoří jen něco málo přes deset procent vozového parku Dopravního podniku Ostrava (DPO), najezdí toho za rok více než například celá frýdecko-místecká MHD (asi tři miliony kilometrů oproti dvěma a půl).

V Ostravě jich nyní jezdí 67 (z celkového počtu 616 vozidel) a dlouho byly považovány za nejekologičtější variantu veřejné dopravy. Brzy tomu ale bude jinak a složení vozového parku tomu časem bude odpovídat.

Přílet bombardérů B-52H Stratofortress a nadzvukového "stealth" B-1B Lancer na ostravské letiště Leoše Janáčka v Mošnově.Na fotografii vlevo B-52H, vpravo B-1B Lancer
V Mošnově přistály bombardéry. Chystá se prestižní show nejen v oblacích

JÍZDA S BATERIÍ

Už nyní dopravní podnik vedle deseti dvanáctimetrových trolejbusů pořídil také dva velkokapacitní parciální trolejbusy, tedy vozy, které mohou jezdit jako trolejbusy, ale i elektrobusy. Mají v sobě totiž zabudovánu baterii.

Smlouva byla uzavřena v červenci a po městě začnou jezdit příští rok. Budou mít nový design, který se uplatní i u nových tramvají, a zároveň předznamenají novou éru trolejbusové dopravy v Ostravě. Ta v klasickém slova smyslu se totiž chýlí ke svému konci.

Elektronickými panely je vybavena řada frekventovaných zastávek městské hromadné dopravy v celé Ostravě. Lidé na nich zjistí přehled spojů a časy odjezdů.
Chytré panely se rozšíří na dalších 91 zastávek v Ostravě

„Ačkoliv trolejbusy teď slaví 65 let od uvedení do provozu v Ostravě, stovku už asi neoslaví. V oblasti elektromobility a čisté mobility dochází k převratnému vývoji, a právě parciální trolejbusy jsou jakýmsi mezistupněm, kdy postupně opustíme dráty,“ uvedl ředitel DPO Daniel Morys.

Podotkl sice, že troleje za nějakých 15 až 20 let nezmizí z ulic ze dne na den, ale postupně budou ubývat paralelně s tím, jak se budou vyvíjet a rozšiřovat možnosti elektrobusů.

„Elektrobusy s moderním bateriovým systémem však trolejbusovou dopravu časem plně nahradí. Předpokladem je vybudování efektivní sítě dobíjecích stanic,“ podotkl Morys s tím že zakoupená desítka trolejbusů ale zřejmě ještě není poslední nová várka. Zvláště, když teprve nedávno byly troleje rozšířeny z centra města až na Hranečník.

„Trakce tady je zejména v centru města, a budeme s ní pracovat. Změna se bude dít postupně,“ dodal ředitel DPO

Plnička CNG v Hranečníku bude v dubnuDopravní podnik vlastní také několik vozidel na stlačený zemní plyn, která mnohdy garážují v Hranečníku, ale musejí jezdit na plnicí stanici až do Martinova (Deník se problematice podrobně věnoval loni). Od dubna příštího roku ale bude plnička CNG konečně i v Hranečníku a „pendlování“ autobusů přes celou Ostravu ustane. „Přinese nám to výrazné úspory,“ přiznává ředitel DPO Daniel Morys, že současný stav je výrazně neekonomický.

Ilustrační foto.
Do března 2018 bude WiFi i ve všech vozidlech MHD