Malý cluster, jak je nazýván počítač Anselm, nesoucí název po prvním hlubinném dole na severu Moravy, doplní superpočítač Salomon, který se rázem zařadí mezi stovku nejrychlejších strojů na světě.

Superpočítač byl v uplynulých dnech dopraven letecky z USA do nizozemského Amsterdamu, odkud jej do Ostravy přivezly čtyři kamiony.

Stroj za téměř 275 milionů korun je nyní sestavován v datovém sále centra a následně projde testováním. V plném provozu by měl být od července.

Oživení systému

„Spuštění počítače, jehož výpočetní výkon je dvacetkrát vyšší než u Anselmu, bude významným krokem nejen pro Ostravu, ale i pro celou Českou republiku," uvedl rektor Vysoké školy báňské Technické univerzity v Ostravě Ivo Vondrák.

Instalace superpočítače bude trvat 14 dnů.

„V tuto chvíli se držíme původního harmonogramu. Po fyzické instalaci následuje kabelové propojení superpočítače a poté softwarová konfigurace a oživení systému," popsala mluvčí Národního superpočítačového centra Zuzana Koláriková s tím, že na střeše budovy se zároveň dodělává chladicí zařízení.

35 racků

Salomon, který nese jméno podle ostravského uhelného dolu a bankéře Rothschielda, se skládá z racků.

„Racky jsou jakési skříně, ve kterých se nachází hardware počítače. Je naplněn výpočetními uzly i diskovými kapacitami. Celý superpočítač tvoří 35 racků," dodala mluvčí Koláriková s tím, že díky tomu bude Salomon výkonný přibližně jako 74 tisíc notebooků.

Využití superpočítače je široké. Používají jej vědci k vývoji nových léků, slouží k výpočtům z oblasti leteckého i automobilového průmyslu, je neodmyslitelným prvkem při výpočtu laseru a při vývoji složení paliva pro jaderné reaktory.

Celý projekt ostravského superpočítačového centra má hodnotu více než dvou miliard korun. Většinu uhradí evropské dotace.

Superpočítač Salomon v číslech:

*4 kamióny jej přivezly z Amsterdamu do Ostravy

*po spuštění bude patřit mezi 100 nejrychlejších superpočítačů na světě

*20krát překročí výpočetní výkon superpočítače Anselm

*74 tisíc notebooků bude jeho výkon

*je složen z 35 racků

*20 milionů korun tolik stojí nejdražší rack

*800 kg až tunu váží jeden rack

*30 tun bude celková váha sestaveného superpočítače

*2000 kabelů je potřeba k tomu, aby se racky superpočítače spojily

*275 milionů korun bez DPH bude stát jeho výroba, instalace a podpora

*2 miliardy stojí celý projekt Národního superpočítačového centra

*Výrobcem a dodavatelem je americká společnost Silicon Graphics International